2016-04-18-oefenhierjeNederlandsSINT-PIETERS-LEEUW: – Nederlands is de officiële voertaal in onze gemeente. Veel van onze inwoners zijn echter niet opgegroeid met het Nederlands als moedertaal. Toch doen velen van hen de moeite om onze taal te leren. Nederlands leren gebeurt echter niet alleen in de klas, maar ook erbuiten. Het is belangrijk dat anderstalige inwoners ook in het dagelijkse leven de kans krijgen het Nederlands te oefenen.

In de regio Halle – Vilvoorde organiseren verschillende gemeenten daarom een ‘Week van de anderstalige klant’. Tijdens deze week vragen we aan de Nederlandstalige winkeluitbaters om bewust anderstalige klanten in het Nederlands verder te helpen.

Cursisten die Nederlands leren krijgen de kans om wat ze reeds leerden in de praktijk toe te passen. De Nederlandstalige handelaars tonen dat anderstalige klanten in het Nederlands iets kunnen bestellen bij hen, ook al maken ze soms fouten. Ze creëren een veilige omgeving en ondersteunen de klant.
Voor veel anderstalige inwoners is het bovendien vaak een eerste kennismaking met de lokale buurtwinkels.
Dit voorjaar gaat deze week door van 25 tot en met 30 april 2016 in Beersel, Dilbeek, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.

Het bezoek aan handelaars werd door cursisten Nederlands de vorige jaren als zeer positief ervaren. Ook dit jaar zullen cursisten Nederlands a.d.h.v. vraagjes een parcours afleggen in de verschillende handelskernen van Halle, Dilbeek, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Een win-win situatie want de anderstalige cursisten maken kennis met de lokale handelaars en worden zo mogelijk nieuwe klanten.

Marleen-De-KegelLuc-VAN-RUYSEVELT_schepen_Sint-Pieters-Leeuw Marleen De Kegel, schepen voor Vlaams beleid, Integratie- en Inburgeringsbeleid: “De bakker, de slager en andere buurtwinkels zijn van oudsher belangrijke schakels in het sociale netwerk. Vandaar dat het heel belangrijk is dat wij hen kunnen ‘inschakelen’ als oefenkans Nederlands en als partners in de integratie van onze nieuwe inwoners. Ik wil dan ook alle handelaars bedanken voor hun inzet en hun spontane medewerking.”

Luc Van Ruysevelt, schepen voor Locale economie: “Met de affichecampagne “oefen hier je Nederlands” kunnen handelaars duidelijk maken aan anderstalige bezoekers dat ze bereid zijn om hen te helpen Nederlands te oefenen.
Op de website www.oefenhierjenederlands.be vindt men tips over eenvoudig en duidelijk Nederlands. Men vindt er ook een overzicht van de deelnemende handelszaken uit  Sint-Pieters-Leeuw.”

 

%d bloggers liken dit: