VLEZENBEEK: – Revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek is opnieuw een stapje dichter bij de realisatie van zijn therapeutische tuin dankzij de klanten van Tuincentrum Groendekor die een perelaar gekocht hebben met de naam Vlesembeek .
Inkendaal mocht vanmiddag een cheque van 1560 euro ontvangen van Pieter De Ridder.

Dit bedrag is het resultaat van de verkoop van perenbomen van de variëteit Vlesembeek. Deze peer werd 200 jaar geleden gekweekt in de boomgaard van de toenmalige eigenaars van het kasteel van Inkendaal, de familie Robyns.
2015-12-22-groendekor-cheque-voor-Inkendaal_07
Ondertussen heeft Groendekor meer dan 150 bomen van Vlesembeek verkocht en hebben meer dan honderd boomgaarden er een mooie boom, met een brede kruin en met schitterende herfstkleuren, bij.
Op deze manier hebben de kopers van een Vlesembeek-perelaar ook bijgedragen aan het instandhouden van levend erfgoed uit het Pajottenland en hebben zij gezorgd voor meer dan een hectare nieuwe boomgaard. Bovendien hebben ze de realisatie van de therapeutische tuin van het revalidatiecentrum Inkendaal geholpen door voor elke boom 10 euro te schenken aan dit goede doel.

Pieter De Ridder van groendekor: “De lekkere herfstpeer Vlesembeek wordt ook volgend jaar nog verkocht in ons tuincentrum ten voordele van de therapeutische tuin van Inkendaal.”

kenmerken van de peer “Vlesembeek”
* Vlesembeek is een verfijnde dessertpeer met een aparte verfrissende smaak waarin een vleugje van vanille en vlierbloemen herkenbaar is ,en met een uitzonderlijk delicaat aroma van rozen en honing.Ze smelt in de mond .
* Vlesembeek is een middelgrote ovaal-peervormige vrucht met een goudgele schil waarop enkele roestkleurige vlekken zitten.
* Vlesembeek is plukrijp in september en boomrijp in oktober.De productiviteit is goed en de peer bewaart veel beter dan de andere regionale variëteit, Jefkenspeer .
* Vlesembeek is zeer resistent tegen ziekten zoals schurft en daardoor uitermate geschikt voor fruitliefhebbers die houden van uitzonderlijke smaken en gezonde bomen.
* Vlesembeek heeft en matige groeikracht en is geschikt voor zowat alle boomvormen, hoogstam, laagstam en leiboom.Op hoogstam heeft ze een spreidende kroon en past zeer goed als landschapselement in het Pajottenland.

Deze diashow vereist JavaScript.


Pieter De Ridder: ” Bovendien kondigen wij aan dat Groendekor vanaf 2016 ook een zeer goede zomerpeer zal verkopen : “Fondante d’Ingendaal” en dit ten voordele van de therapeutische tuin van vzw De Poel in Sint Genesius Rode. “Fondante d’Ingendaal” is een late zomerpeer, afkomstig uit de boomgaard van het kasteeldomein Ingendaal op de grens van Sint Genesius Rode en Alsemberg , en daar ooit in 1856 gekweekt door de toenmalige eigenaar Gambier.”

Fondante d ’Ingendaal
Fondante d’Ingendaal is een late zomerpeer die meer dan 150 jaar geleden door Mr Gambier in de boomgaarden van het kasteeldomein Ingendaal op de grens van Sint Genesius Rode en Alsemberg gekweekt werd.
Op het einde van de middeleeuwen was er sprake van “een lochtinge” (1664) aan de hoeve “Engendael”.In de tweede helft van de negentiende eeuw werden de gebouwen van het herenhuis en de hoeve door de familie van Alfons en Victor Gambier sterk uitgebreid en omgevormd tot een kasteeltje en een kasteelhoeve in een park van 15 ha.De Gambiers behoorden tot een rijke advocatenfamilie die haar fortuin onder andere verkreeg als dank voor haar inzet tijdens de Slag Van Waterloo 1815. Eén van de vrijetijdsbestedingen van Gambier was het kweken grens van Sint Genesius Rode en Alsemberg gekweekt werd.

%d bloggers liken dit: