SINT-PIETERS-LEEUW: – Foto’s van tien gesneuvelden uit de eerste wereldoorlog sieren sinds 14 oktober (zie artikel) het straatbeeld van Sint-Pieters-Leeuw.
Normaal zouden deze na 11 november, wapenstilstand, verwijderd worden maar door de vele positieve reacties wordt het project nu verlengd tot 31 december 2015.
2015-10-17-banier_Jan-Vanderstraetenstraat
Elke soldaat hangt op een foto-banier in de straat die nadien naar hem vernoemd werd. Het is een eerbetoon van het gemeentebestuur aan de vele jonge mannen die vochten voor het vaderland. Op die manier krijgen de gesneuvelden opnieuw – letterlijk – een gezicht en worden passanten geconfronteerd met hun verleden. Het brengt de wereldoorlog en herdenkingen, die zich vooral toespitsen op de Westhoek, plots zeer dichtbij.

De banieren met de foto’s zijn heel eenvoudig opgemaakt. Naast de foto prijkt enkel een klaproos, symbool voor de eerste wereldoorlog, en een QR-code. Wie met zijn smartphone de QR-code scant komt automatisch op een webpagina terecht met meer info over de gesneuvelde waarnaar de straat is vernoemd.

1 comment

  1. Laat de banners staan na ook staan na 31 december uit respect aan de oudstrijders 1914-1918 en daarna misschien deze van 1939 – 1945

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: