SINT-PIETERS-LEEUW: – Duizenden wielerfans en inwoners uit de regio waren zondagmiddag afgezakt naar het centrum van Sint-Pieters-Leeuw om de start van de slotetappe van de Eneco Tour mee te maken.
2015-08-16-Enecotour_Sint-Pieters-Leeuw (52) 2015-08-16-Enecotour_Sint-Pieters-Leeuw (26)
Lang voor het startschot werd gegeven waren er reeds heel wat aanwezigen. Velen trokken langs de ploeg-bussen en inspecteerden de fietsen van de vedetten. Fototoestellen, GSM’s in de aanslag om de bekende wielrenners te fotograferen. Wie geluk had kon zelf een handtekening bemachtigen.
Aan het startpodium stond ondertussen het publiek rijen dik om de renners het startblad te zien tekenen vele vrouwen keken rijkhalzend uit naar de voorlaatste renner die het podium opkwam om te tekenen: Tom  Boonen.
Daarna kon de burgemeester het startschot geven van de slotetappe van 188km tussen Sint-Pieters-Leeuw en Geraardsbergen.
De renners maakten dan eerst nog een lokale ronde via Vlezenbeek en Oudenaken en voor ze de gemeente verlieten was er nog een eerste Primus Checkpoint sprint aan de Brabantsebaan die gewonnen werd door Edward Theuns.
Het staat nu al vast dat Sint-Pieters-Leeuw volgend jaar een aankomstplaats wordt van een rit in deze ronde. (zie artikel 27/01/2015)
Het laden van onderstaand foto-verslag kan even duren:

Deze slideshow vereist JavaScript.


11:52 – En we zijn vertrokken voor 188 km
12:14 – Het officiële startschot is gegeven in Vlezenbeek! Vijftien renners nemen meteen een kleine voorsprong.
12:28 – Eerste sprint thv Brabantsebaan: – Edward Theuns (10pt.) neemt de volle buit bij het eerste Primus Checkpoint. Leider Gijs Van Hoecke pakt acht punten. Jesper Asselman (6pt.), Oliver Naesen (4pt.) en Alberto Bettiol (2pt.) vervolledigen de top vijf.
12:38 – Er heeft zich een kopgroep van veertien renners gevormd. De namen: Yves Lampaert (Etixx-Quick- Step), Manuel Quinziato (BMC), Marco Coledan (Trek), Moreno Hofland (LottoNL-Jumbo), Rudiger Selig (Katusha), Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Adam Blythe (Orica-GreenEdge), Kristijan Koren (Cannondale Garmin), Nico Denz (AG2R), Dylan Groenewegen (Roompot), Jans Roy (Wanty-Groupe Gobert), Georg Preidler (Giant-Alpecin), Tim Kerkhof (Roompot) en Bjorn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert).
Het peloton volgt al op 3’45”. De goeie vlucht lijkt vertrokken.
14:05 – In het peloton bepalen Lotto-Soudal en Astana het tempo. We zijn nog met 139 renners.
14:40Boven de Leberg pakken donkere wolken zich samen. Krijgen de renners straks voor de derde opeenvolgende dag regen over zich heen? De vluchters zien hun voorsprong onder de drie minuten zakken. Straks volgt met de Berendries (1 kilometer aan 7%) de eerste echte test van de dag.
14:55 – De koplopers naderen Geraardsbergen en zullen nog voor het peloton de eerste keer de Muur beklimmen. Het verschil bedraagt op 63 km van de streep ruim twee minuten. De live-uitzending op Sporza en Eurosport is begonnen.
15:13 – Yves Lampaert (Etixx-Quick Step) en Bjorn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert) komen bij Quinziato aansluiten op weg naar de Bosberg (1000m aan 6%). Ze hebben 2’21” voorsprong op het peloton.
15:56 – Bjorn Leukemans sprokkelt in de Gouden Kilometer zeven seconden mee, Quinziato en Lampaert verzamelen respectievelijk zes en vijf seconden.
16:10 – Op 10 kilometer van de meet hebben Quinziato, Lampaert en Leukemans nog steeds anderhalve minuut voorsprong. Het peloton wordt nu wel op een lint getrokken. Binnen vier kilometer begint de kopgroep aan de Denderoordberg.
2015-08-16-Enecotour_Sint-Pieters-Leeuw (24) 2015-08-16-Enecotour_Sint-Pieters-Leeuw (47)
De Italiaan Manuel Quinziato wint voor BMC de slotetappe van de Eneco Tour tussen ‪Sint-Pieters-Leeuw en Geraardsbergen.
Hij hield slechts drie seconden voor op Leukemans die tweede werd en Yves Lampaert derde.
Van Avermaet toont zich 40 seconden later de snelste in de sprint van het peloton.
Tim Wellens eindigt in deze groep der favorieten en volgt zichzelf op als winnaar van de Eneco Tour.
Tim Wellens: “Voor aanvang van de rit voelde ik me nog steeds niet zeker van de overwinning. Ik voelde me nog wel wat bedreigd door Van Avermaet en Gilbert. Gelukkig vielen ze vandaag niet aan. Dat is ook te wijten aan het tempo die mijn ploeg oplegde. Ik heb mijn eindoverwinning voor een groot deel te danken aan de ploeg.
2015-08-16-Enecotour_Sint-Pieters-Leeuw - (99)_Geraardsbergen aankomst)_01
Algemeen klassement: 1 Wellens 2 van Avermaet 3 Kelderman 4 Gilbert 5 Felline 6 Grivko 7 Rogers 8 Benoot 9 Juul-Jensen 10 Alaphilippe

%d bloggers liken dit: