VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – Ouderen en personen met een handicap in de rand rond Brussel maakten de voorbije vier jaar veel minder dan elders in de provincie gebruik van de aanpassingspremies “woningen ouderen en personen met een handicap” . Bovendien blijken de gemeenten met de minste aanvragen juist de gemeenten te zijn met de meest kwetsbare ouderen (ouderen die een tegemoetkoming ontvangen).
Daarom zal de provincie extra inspanningen leveren om deze premie bekend te maken bij de doelgroep in de rand rond Brussel.

2015-07-15-aanpassingspremies-voor-woningen_ouderen-en-personen-met-een-handicapAanpassingspremies zijn nuttig instrument
De aanpassingspremies stimuleren ouderen en personen met een handicap om zolang mogelijk in hun eigen woning te blijven wonen. Voorbeelden van aanpassingen:
– Aanpassingen aan het sanitair zoals het plaatsen van een douche of aangepaste wc.
– Plaatsen van een traplift.
– Wegwerken van hinderlijke drempels.
– Plaatsen van een motor voor het automatiseren van rolluiken of garagepoort.

Steeds meer aanvragen
Het aantal aanvragen steeg opmerkelijk de afgelopen 5 jaren van minder dan 500 aanvragen in 2010 tot meet dan 1.000 aanvragen in 2014. Oorzaken:
– Het optrekken van de inkomensgrens.
– Beter bekend worden van de premie bij het brede publiek door de intergemeentelijke wooninfopunten en de ziekenfondsen.

Onderstaande folder (klik op link) omschrijft de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een premie van een woning voor senioren of personen met een handicap voor aanpassing aan hun fysieke toestand.
Hierbij gaat het om het aanbrengen van een automatische deuropener met parlofoon, aanpassingen aan kamers, het installeren van een lift, het verbreden van deuropeningen of gangen, aanpassen van een badkamer…
Aanpassingspremies voor woningen [PDF, 2 blz, 3,10 MB]

%d bloggers liken dit: