SINT-PIETERS-LEEUW: – Het nieuwe complex van woon- en zorgcentrum Sint-Antonius is deze week officieel geopend.
Zes jaar werd gewerkt aan de realisatie van het nieuwe woon- en zorgcentrum. Al die tijd leefden de bewoners op een werf. De vernieuwbouw gebeurde immers in fasen waarbij de bewoners telkens verhuisden naar delen die al afgewerkt waren. Van het oude klooster werd enkel de toren van de oude kapel bewaard en gerestaureerd.
In het woonzorgcentrum wonen nu 124 mensen in moderne en comfortabele kamers en 25 mensen in een serviceflat.

2015-05-07-opening-st-Antonius
Het rusthuis werd opgericht door de zusters van Sint-Antonius in 1871, naast hun klooster‘, zegt directeur Herman De Vriese. ‘De gebouwen waren de jongste decennia sterk verouderd en de bejaardenzorg stelt steeds hogere eisen zodat een vernieuwing zich opdrong.

2015-03-04-ST-Antonius_01Voor de bouw van dit rusthuis werden de eerste plannen gemaakt in 2000. Met de eigenlijke bouw begon men in 2009.
De bouw van dit nieuwe WZC was voor de vzw een immense inspanning ook van de zusters van de heilige Antonus van Padua. Zij hebben hun klooster in Sint-Pieters-Leeuw sinds 1859. In 1870 nam de gemeenteraad de beslissing 1 ha grond aan te kopen om er een “Hosîce” te bouwen. De bouw startte in 1871 en de congregatie engageerde zich toen om voor verzorgend personeel te zorgen. In 1874 kregen een 30-tal ‘ouderen’ toegewijde zorg in het nieuwe hospice van de gemeente.
In 1932 bouwde de congregatie haar eerste rusthuis waar welstaande burgers ‘ hun oude dag’kwamen doorbrengen. Er waren snel 10 residenten.
In 1999 werd een erkenning voor een Centrum voor Kortverblijf met 5 bedden aan het rusthuis verleend. De totale capaciteit groeide toen tot 124 bedden.

Steeds meer zwaar zorgbehoevenden vonden een opvang in het rusthuis Sint-Antonius. De architectonische beperkingen van het gebouw om een efficiënt en hedendaags, steeds complexer wordend woon- en zorgklimaat uit te bouwen zijn in 2000 de aanleiding tot het idee een nieuw Woonzorgcentrum te bouwen.
Een zorgstrategisch plan werd opgemaakt, een architectuurwedstrijd uitgeschreven en het subsidieringsdossier werd bij de Vlaamse overheid ingediend.
In 2006 werd de overeenkomst met het architectenbureau ABSCIS onderkend. De aanvang van concrete realisatie werken zou op zich laten wachten tot ze in 2007 de toezegging voor de financiering door VIPA ontvingen.
2015-03-04-ST-Antonius_02 2013-10-29-kunstwerk_WZC_Sint-Antonius
Directeur Herman De Vriese; “Op 21 april 2009 werd het bevel van aanvang der werken gegeven. Het nieuwe WZC werd in 3 fazen gerealiseerd en vandaag na 6 jaar bouwen werden de werken afgerond en heeft iedereen een plekje gevonden in ons modern en hedendaags WZC, waar we proberen een zorg en leefklimaat te bieden aangepast aan de noden van de zorgvrager in een omgeving waar ook ons personeel de nodige voorzieningen om efficiënt te werken en aandacht krijgen. 6 jaar en in 3 fasen bouwen vroegen heel wat energie ook van het personeel dat rekening moest houden met een steeds wijzigende organisatie en een groeiende en complexere zorgverlening. Ook dit werd met het nodige geduld en inzet door de hele equipe gedragen waarvoor mijn oprechte dank”.

Onder de bewoners zijn er nog veertien zusters die ondertussen allemaal hun klooster aan de Garebaan hebben verlaten. Een nieuwe bestemming voor dit gebouw is er nog niet. Naast het rusthuis en de serviceflats beschikt Sint-Antonius ook over een centrum voor kortverblijf en een dagcentrum.

%d bloggers liken dit: