GEMEENTERAAD_Sint-Pieters-Leeuw_bannerSINT-PIETERS-LEEUW: – Weetjes uit de gemeenteraad van donderdag 30 april 2015.

Wijziging gebruikersreglement en retributiereglement van het recyclagepark

schepen van afvalbeleid, milieu en groen, Gunther Coppens: ” Nieuw! Vanaf 1 juni 2015 heb je op het recyclagepark van onze gemeente 20 beurten groenfractie. De beurten bouwafval zijn op basis van de cijfers (hoeveel men gemiddeld binnenbrengt per gezin) naar 5 beurten gebracht. Je kan dus nog steeds met 5 aanhangwagens puin en bouwafval naar het recyclagepark alvorens je het verhoogde tarief betaalt. Dit uiteraard om twee dingen tegen te gaan: 1) de in de schaduw werkende klussers tegen te gaan en ons recyclagepark voor te behouden voor onze burgers en 2) voor 5 beurten met een volle aanhangwagen zal je 20 euro betalen en de hele container kost 320 euro. Het verschil tussen wat je betaalt en wat er bijgelegd wordt is dan voor 5 aanhangwagens (of een halve container) nog steeds 160 euro.

De doorgevoerde wijzigingen in het afvalbeleid die begin 2014 van kracht gingen werden door de gemeente geëvalueerd.

2015-05-01-statistiek-grof-vuilBij de huis-aan-huis ophalingen van grof vuil werd de belangrijkste daling van de hoeveelheid afval waargenomen (- 1.400 ton grof vuil of -250.000 euro aan verwerkingskosten).Ook de cijfers van het recyclagepark maakten indruk. Er werd heel wat minder grof vuil (-30%), steenpuin (-20 %) en groenafval (-60%) aangeleverd door de inwoners.
De vermindering van het tonnage aan ingezamelde afvalstoffen resulteert in minder uitgaven voor de gemeente (- 571.000 euro).

Na evaluatie is een lichte bijsturing van het gebruikers- en retributiereglement aan de orde.

De belangrijkste wijzingen aan beide reglementen:
– De ‘niet-brandbaar – niet recycleerbaar grof vuil fractie’ op het recyclagepark wordt opgesplitst zodat de inhoud van deze fractie ondergebracht kan worden in: ‘niet-zuiver puin’, ‘grond en stenen’ en ten slotte een deel in de grof-vuil’ fractie;
– Het aantal toegangsbeurten aan basistarief voor groenafval wordt verhoogd van 10 naar 20 beurten;
– Het aantal toegangsbeurten aan basistarief voor steenpuin wordt verlaagd van 10 naar 5 beurten.
– Er worden een aantal extra fracties toegevoegd op het recyclagepark zodat er nog meer afval selectief kan ingezameld worden met het oog op efficiëntere recyclage en/of hergebruik. Zo kunnen inwoners momenteel terecht op het RP met hun kurken stopsels en plastic dopjes en tijdens de zomermaanden zal er taxussnoeisel worden ingezameld.
– Er wordt onderzocht of het aanbod om thuis te composteren kan worden uitgebreid met een geventileerd keukenafvalinzamelbakjes.

2014-09-19-containerpark_02Recyclagepark Sint-Pieters-Leeuw:
Pepingensesteenweg 250 – 02 331 39 67 – leefmilieu@sint-pieters-leeuw.be

Openingsuren:
dinsdag: 11.00 tot 18.00 uur
woensdag: 11.00 tot 18.00 uur
donderdag: 11.00 tot 18.00 uur
vrijdag: 11.00 tot 18.00 uur
zaterdag: 10.00 tot 16.00 uur

%d bloggers liken dit: