SINT-PIETERS-LEEUW: – Op vrijdag 21 september 2012 geeft Raf Meert, op persoonlijk initiatief, een voordracht over zijn vondsten over het Coloma kasteel.
De voordracht zal doorgaan op de Roosezolder van het kasteel Coloma en begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Raf Meert: “Nauwelijks 30 jaar geleden bewoog men nog hemel en aarde om Coloma omwille van zijn historische waarde voor Sint-Pieters-Leeuw van de ondergang te redden. In 1992 werd de renovatie eindelijk voltooid en kreeg het kasteel een herbestemming als cultureel centrum. Het park werd deels omgevormd tot rozentuin. Vandaag 20 jaar later verkommert Coloma opnieuw.
Als gebouw is het in prima conditie, maar niemand lijkt zich nog te interesseren voor de historische waarde van het kasteel. Alle aandacht gaat naar de steeds groter wordende rozentuin. Het kasteel mag dan wel dienst doen als cultureel centrum, het is een decorstuk geworden in een
overweldigende verzameling rozen. In die zin duwt de recent geopende Chinese rozentuin het oude kasteel Coloma opnieuw wat verder naar de achtergrond.

Het is ook opmerkelijk vast te stellen dat het gemeentebestuur het kasteel graag als uithangbord gebruikt. Het kasteel Coloma staat steevast afgebeeld op toeristische folders, jaarverslagen en onthaalbrochures. Maar eigenlijk weet men zeer weinig over zijn verleden. Dat is hoogst eigenaardig voor een kasteel waarvan men doorgaans beweert het belangrijkste van het dorp te zijn geweest. Wat op heden over het kasteel Coloma is gekend, beperkt zich tot enkele bladzijden in toeristische brochures en eerder algemene geschiedkundige werken over Sint-Pieters-Leeuw.

Twee jaar geleden startte ik een eigen onderzoek naar de historiek van het kasteel. Ik kon daarbij de hand leggen op een aantal bijzondere stukken zoals een dagboek van een voormalige kasteelheer en verschillende oude schilderijen van het kasteel. Deze en nog vele andere stukken geven een uniek beeld van vijf eeuwen kasteel Coloma. Bovendien kon ik een aantal misvattingen rechtzetten. Zo is Coloma niet ontstaan uit een middeleeuwse ridderburcht, zoals men de bezoekers van de rozentuin wil doen geloven. Het kasteel ontstond rond 1525 ‘vanuit het niets’. Op een braak terrein liet een rijke Brusselse familie de vijvers uitgraven en een buitenverblijf bouwen.

Op vrijdag 21 september geef ik een voordracht over mijn vondsten, in de eerste plaats om de Leeuwenaren opnieuw warm te maken voor het verleden van ‘hun’ kasteel. De voordracht zal doorgaan op de Roosezolder van het kasteel Coloma en begint om 20u. De toegang is gratis. “.

%d bloggers liken dit: