SINT-PIETERS-LEEUW: – De Sportleeuw 2011 gaat naar veldhockeyster Erica Coppey.

Erica werd reeds 96 keer geselecteerd voor de Belgische Nationale Dames Hockeyploeg (Red Panthers) en scoorde in de beslissende Qualifier match tegen Ierland zodat mede door haar België zich voor het eerst heeft geplaatst voor de Olympische spelen te Londen van deze zomer.

Erica Coppey: “ Ik was verrast toen ik het te horen kreeg dat ik de Sportleeuw won. Het is voor mij een grote eer en ik draag de trofee ook op aan de hele dameshockeyploeg want onze sport is geen individuele sport maar echt een ploegsport”.

Bondscoach Pascal Kina maakt op 8 juli zijn selectie van 16 meisjes + 2 reserve voor de Olympische spelen bekend. Onlangs na oefenwedstrijden tegen U16 en U17 jongens reduceerde de coach reeds de groep tot 19 meisjes waar Erica nog steeds bij is.

Erica Coppey: “ Deze trainings matchen tegen de jongens hadden tot doel om meer wedstrijd ritme te kweken. De jongens zijn sneller, vlugger,.. we moeten meer automatisme kweken. In Londen zullen we tegen 3 Aziatische teams moeten spelen die zeer explosief zijn. De speelsters zijn veel groter dan wij maar vooral sneller en daar moeten we ons tegen wapenen want het BOIC heeft ons als objectief de 11ste plaats gegeven op de spelen in Londen. Voor onszelf zou de top 8 een geweldig resultaat zijn als je weet dat we op de wereld ranking op de 16de plaats staan.

Erica Coppey samen met haar ouders

Erica die in september 21 wordt studeert Geneeskunde aan de VUB en heeft een topsport statuut waardoor ze lesuren kan verplaatsen al probeert ze geen lessen te missen want ze moet natuurlijk wel alle leerstof kennen.
Door de voorbereidingen voor de spelen heeft ze één examen moeten doorschuiven naar augustus.
De ploeg is op dit moment in Duitsland om er vier wedstrijden te spelen.

Erica Coppey: “ Veldhockey is een mooie buitensport voor meisjes. Elegant, fair play, respect voor elkaar. Dus voor meisjes zeker mooier dan voetbal!  Om hockey te spelen heb je ook fysiek en technisch doorzicht nodig dus eigenlijk echt wel het hele pakket.”

Tijdens het jaar traint Erica zo’n 15 uur per week. 3 trainingen bij haar ploeg de Dragons Braschaat, daarnaast traint ze nog zo’n 3 keer per week met de nationale ploeg en doet ze ook nog fitnessoefeningen.

Bij de Red Panthers spelen nog twee meisjes uit de regio: Emilie Sinia uit Dilbeek en keeper Nadine Khouzam uit Beersel. Op dit moment zitten ook zij nog steeds in de selectie voor de Olympische Spelen.

palmares van Erica coppey:
– januari 2009: Gouden Stick voor ‘Beloften meisjes’
– juni 2009: 2de plaats voor de Champion Challenge II in Kazan
– juli 2009: 4de plaats op EK -18j te Nijvel
– juli 2009: 1ste plaats op EK Dames divisie B te Rome
– maart 2010: 3de plaats in World Cup Qualifier in San Diego
– juli 2010: 1ste plaats op EK -21j te Bra (Italië) met als bijkomende prijs ‘Beste speelster’ van het tornooi.
– mei 2011: 1ste plaats op de Champioen Challeng II te Wenen
– juli 2011: 5de plaats op het EK in Monchengladbach. Dit is de hoogste plaats ooit gehaald door de Belgische Nationale Ploeg op een EK in Divisie A
– maart 2012: 1ste plaats op de Qualifier voor de Olympische Spelen te Kontich, waardoor België zich plaatst voor de Olympische spelen te Londen.

%d