VLAAMS-BRABANT: -OCMW’s leveren inspanningen om hun werking en dienstverlening permanent te verbeteren. Om hen hierbij te helpen, hebben de provincie Vlaams-Brabant en de Katholieke Hogeschool Leuven een methode uitgewerkt om de tevredenheid te meten van de OCMW- cliënten.

‘OCMW’s worden uitgedaagd om hun werking en dienstverlening permanent te verbeteren. Het OCMW-decreet van december 2008 voorziet een systeem van klachtenbehandeling, een ombudsfunctie, initiatieven om de betrokkenheid van de burgers of doelgroepen te verhogen en participatie van inwoners. Kwaliteitszorg gaat hierdoor verder dan ‘interne controle’ en het klantenperspectief wordt belangrijk. Het uitvoeren van ons tevredenheidsonderzoek bij het cliënteel past in deze ontwikkeling. Het tevredenheidsonderzoek bekijkt de kwaliteit vanuit de klant om de werking van het OCMW eventueel te verbeteren’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn.

In opdracht van de provincie Vlaams Brabant werkte het departement Sociale School Heverlee van de Katholieke Hogeschool Leuven een methode uit om de tevredenheid te meten van de cliënten van de sociale dienst van het OCMW. Deze methode werd uitgetest bij ed OCMW’s van Boortmeerbeek, Landen, Machelen en Scherpenheuvel-Zichem en wordt nu aangeboden aan alle andere Vlaams-Brabantse OCMW’s.

De 21 OCMW’s van Aarschot, Boutersem, Dilbeek, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout,Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Meise, Opwijk, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tielt-Winge en Tremelo stelden zich kandidaat voor het onderzoek.

De deelnemende OCMW’s sluiten voor de uitvoering een contract af met de KHLeuven. De KHLeuven verzorgt het veldwerk en bezorgt het OCMW een uitgebreid rapport met de resultaten. De provincie subsidieert de deelnemende OCMW’s voor 80% van de kostprijs. Het provinciale steunpunt sociale planning staat in voor de verwerking van de ruwe gegevens tot overzichtelijke resultaten. De eerste vijf OCMW’s krijgen hun rapport in het voorjaar.

%d bloggers liken dit: