REGIO: – 25 vrijwilligers staan klaar om deze winter de knotbomen in de regio hun welverdiende snoeibeurt te geven.

Knotbomen – wilg, els, eik, es, populier… – zijn de groene sieraden van onze streek. Ze zijn kenmerkend voor het Pajottenland en de Zennevallei en vormen een thuishaven voor steenuiltjes en tal van andere van vogels, insecten en planten. In enkele tientallen jaren tijd zijn er duizenden knotbomen uit ons landschap verdwenen.

Gelukkig zijn er nog heel wat mensen met een hart voor de knotboom die bovendien het verwarmen met knothout interessant vinden.

Knotbomen moeten elke zes tot tien jaar volledig geknot worden of de boom kan openscheuren en afsterven.
Heb je waardevolle knotbomen die dringend aan onderhoud toe zijn?
Maar heb je zelf niet de tijd of de goesting om de boom in te kruipen?

Het Regionaal Landschap geeft jouw aanvraag door aan onze groep van geoefende knotters die dit gratis doen voor jou in ruil voor het hout. De afspraak is wel dat de knotter vrij kan beschikken over het dikke (brand-) hout. Het dunne (snoei-) hout wordt op een stapel verzameld. Als eigenaar sta je in voor de verdere verwerking van dit kleine hout.

Nieuw dit jaar is dat een deel van dit dunne hout tot brandbare briketten zal verwerkt worden in samenwerking met Yvan De Wit uit Lennik.

Het knotteam van het Regionaal Landschap werkt in het Pajottenland en de Zennevallei:
Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.
Sinds begin 2009 werden ruim 450 knotbomen (vooral wilgen) veilig en correct geknot voor een aantrekkelijker Pajottenland en Zennevallei!

Lees meer over het knotteam op de website van het Regionaal Landschap www.RLZZZ.be

%d bloggers liken dit: