BRUSSEL: – Formateur Elio Di Rupo en de acht onderhandelende partijen hebben woensdagavond een eerste communautair akkoord bereikt waarin Brussel-Halle-Vilvoorde (na 48 jaar) wordt gesplitst.

De splitsing van BHV geldt voor de Kamer en voor het Europees Parlement, maar niet voor de Senaat. De senatoren zullen immers niet meer rechtstreeks verkozen worden, maar aangeduid worden door de gemeenschappen.

Er zouden dan 29 Vlaamse, 21 Franstalige en 1 Duitstalige senatoren zijn. Daarnaast kunnen de partijen ook nog eens 6 Vlaamse en 4 Franstalige senatoren coöpteren.

Het gerechtelijk arrondissement BHV wordt ‘in principe’ gesplitst.
De concrete uitwerking hiervan is voor later. De juridische rechten van de inwoners van de faciliteitengemeenten worden verankerd in een bijzondere wet.

UPDATE 08.00:
Reactie Burgemeester Lieve Vanlinthout: ” Eindelijk bereikt waar men al 48 jaar voor aan het werken is. En waar wij, zeker met de 5 burgemeesters en de anderen al 11 jaar voor aan het ijveren waren.
wij hebben ook enorm geijverd voor de splitsing van het gerechtelijk arrondissement en dat is er nu ook gekomen. Dat is een zeer, zeer belangrijke stap want dat betekent ook dat de vlaamse dossiers bij justitie veel vlugger zullen kunnen behandeld worden.
Dus hebben we eigenlijk na 11 jaar heel intens ijveren behaald wat we wilden hebben.
Dit heeft ons burgemeesters veel energie gekost en nu is het zo iets van; we zijn aan de ‘meet’ gekomen en we hebben gewonnen.”

%d bloggers liken dit: