SINT-PIETERS-LEEUW: – De eerste fase van de restauratiewerken aan de Sint-Pieter-en-Pauluskerk – die dateert uit de veertiende eeuw – zijn bijna klaar. Vandaag konden architect Karel Breda en burgemeester Lieve Vanlinthout de haan terug plaatsen op de gerestaureerde vieringstoren.
. ..   

Het einde van de werken van de eerste fase nadert stilaan. Zo werden de werken aan de vieringstoren afgerond met het terugplaatsen van de gerestaureerde windhaan.

Architect Karel Breda: “Ondertussen hebben de werkzaamheden er voor gezorgd dat de stabiliteit van de kerk terug gegarandeerd is. Want deze was voor de restauratie zo slecht dat de kerk dreigde weg te zakken omdat men in de negentiende eeuw ter hoogte van het koor enkele steunberen had weggehaald voor de aanleg van een stookplaats.
Ook het steenwerk van het koor is volledig gerestaureerd en de glasramen worden teruggeplaatst. Op het dak is het timmerwerk ver gevorderd.”

In de tweede fase die men hoopt in 2012 te kunnen starten wordt de grote toren gerestaureerd. Veel hangt af hoe snel men hiervoor subsidies kan krijgen.
Daarna volgt nog een derde fase die het interieur van de kerk omvat en en ’t schip van de Sint-Pieter-en-Pauluskerk.

%d bloggers liken dit: