SINT-PIETERS-LEEUW: – Het winterse weer heeft donderdagnacht chaos veroorzaakt op de wegen. Het heeft zowat de hele nacht gesneeuwd.
Vanmorgen lag er in Sint-Pieters-Leeuw 10 cm. verse sneeuw.
De laatste landelijke witte kerst dateert van 1964.

Wegens hevige sneeuwval zijn de autosnelwegen en secundaire wegen in Vlaams-Brabant zeer glad. Gelieve uw snelheid aan te passen.
Vannacht is er 2500 ton zout gestrooid op de autostrades. Vanmorgen probeert men één rijstrook sneeuwvrij te maken.
meer info over de wegen: www.wegeninfo.be enwww.verkeerscentrum.be

update 06.15uur: De Lijn Vlaams-Brabant = geen bussen

Door de hevige sneeuwval rijden er momenteel geen bussen in Vlaams-Brabant. De chauffeurs geraken zelf niet op hun stelplaats om hun dienst te kunnen beginnen.

update 07.00uur:
– De federale politie vraagt met aandrang om niet de weg op te gaan als dat niet echt nodig is. Er zijn al verschillende ongevallen gebeurd.
Ze vragen  ook dat truckers niet de baan op gaan. “Vrachtwagens raken bij dit weer geen hellingen op en zijn vaak betrokken bij ongevallen“, luidt het.

– De aanhoudende sneeuwval legt een enorme druk op de zoutvoorraden. In de loop van vandaag verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer nog kleine leveringen, maar als die uitblijven, zal men enkel nog op de prioritaire strooiroutes kunnen strooien.

update 08.00uur:
– Het blijft nog steeds sneeuwen in Sint-Pieters-Leeuw en de regio.
– Op de wegen staat er al zo’n 400 km file. Op de Brusselse Ring staat het verkeer op verscheidene plaatsen stil.
– De treinen rijden relatief vlot maar met vertraging, dat laat spoornetbeheerder Infrabel weten. “De treinen rijden maar hun snelheid is beperkt op enkele sporen doordat de sneeuw vaak de sporen bedekt en de zichtbaarheid beperkt is“, preciseert Chloé Van Driessche. Infrabel raadt de reizigers aan de website www.railtime.be te raadplegen.

Buren ruimen samen sneeuw op voetpaden

update 09.00uur: 508 kilometer file.
– De strooidiensten van het agentschap Wegen en Verkeer concentreren zich vrijdagochtend op het sneeuwvrij maken van enkele rijvakken op de autosnelwegen. De gewestwegen moeten wachten, zo staat in een persbericht van het agentschap.
Door de aanhoudende sneeuwval is het zeer moeilijk om de gewest- en autosnelwegen vrij te krijgen. Om verkeer toch mogelijk te maken op de meeste wegen, besliste het agentschap om de strooi- en ruimacties aan te passen
Indien mogelijk, zullen de strooidiensten daarna de gewestwegen aanpakken. Op deze wegen zal alleen de rechterrijstrook geruimd en gestrooid worden.

update 11.20uur: Provinciegouverneur roept op wagen binnen te laten.
Door de weersomstandigheden roept provinciegouverneur Lodewijk De Witte de inwoners van Vlaams-Brabant op om enkel de wagen te gebruiken als het echt noodzakelijk is.

“Indien men toch de wagen moet gebruiken, raden we aan om enkele voorzieningen te treffen. Een volle tank, een warm deken in de wagen en wat eten en drinken kunnen bij dit weer hun diensten bewijzen”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

 • Hou jezelf warm: draag verschillende laagjes lichte kledij en neem een muts en handschoenen mee.
 • Hou je voeten droog en warm: trek warme sokken en waterdichte hoge schoenen aan.
 • Let erop dat je wagen volgetankt is: komt goed van pas voor als je lang in de file moet staan, en bovendien vermijd je zo dat er een vrieslaag aan het brandstofoppervlak komt.
 • Warme drank, een deken of een slaapzak kunnen je warm houden.
 • Een ijzeren schop kan nuttig zijn om sneeuw en ijs op te ruimen.
 • Ook nuttig: een paar sterke werkhandschoenen en een zaklamp.
 • Volg het weerbericht.
 • Dek je ruiten af als je je wagen laat staan.
 • Ben je in een noodsituatie? Bel de “100” of de pechverhelpingsdienst en hou je warm.
 • Pas je snelheid aan en hou afstand.

 • KERST-TIP: – Wonen er oudere mensen in uw straat, breng ze dan een bezoekje (zeker met deze zware winterprik) en check of ze niets nodig hebben!

  %d bloggers liken dit: