VLAAMS-BRABANT: -De provincie Vlaams-Brabant roept op om bacterievuurgevoelige planten nu te snoeien. Snoeien is de enige remedie tegen deze zeer besmettelijke ziekte. De winter is daarvoor de meest geschikte periode.

De eerste winterprik laat zich buiten voelen. Dit is de ideale periode om bacterievuurgevoelige planten te snoeien. Bacterievuur is een ziekte die grote schade veroorzaakt aan planten, zoals appel- en perenbomen of sierstruiken, in tuinen, parken en plantages“, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Bacterievuur kan niet chemisch bestreden worden. Het vraagt heel wat snoeiwerk om deze ziekte in te dijken. Bovendien verspreidt deze ziekte zich razendsnel en kan hele tuinen, parken en plantages aantasten. Het jaarlijks snoeien tijdens de winterperiode vermindert het risico op infectie met bacterievuur sterk omdat er dan in het voorjaar minder bloemen aanwezig zijn. De bloemen worden immers gemakkelijker geïnfecteerd dan de scheuten.
De ziekte is te herkennen aan het feit dat aangetaste bloemen, bladeren en vruchten tijdens de winter niet van de plant vallen. Bij het aansnijden van de schors van de takken is er een oranjeachtige verkleuring zichtbaar onder de bast.

Wie bacterievuur opmerkt, kan dit melden aan de provinciale controle-eenheid Vlaams-Brabant van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen via tel. 016-39 01 11 of info.vbr@favv.be.

Bacterievuur in 2010
“De provincie Vlaams-Brabant heeft dit jaar de ambitie gesteld om, samen met een hele reeks partners als het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), regionale landschappen, afdelingen van Natuurpunt en de Boerenbond, bacterievuur beter onder controle te houden. Via verschillende acties trachten we om deze ziekte beter onder de aandacht te brengen. Dit was duidelijk te merken in het aantal meldingen die het Federaal Voedselagentschap (FAVV) kreeg”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.
Slechts in 12 stalen werd er bacterievuur gevonden. Door het weer was de infectiedruk relatief laag dit jaar. Ook volgend jaar worden de acties verdergezet, want wij streven naar een nultolerantie op dat vlak.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur

%d bloggers liken dit: