SINT-PIETERS-LEEUW: – Nu vrijdag 19 november 2010 om 20.00 uur viert de Gemeentelijke Werkgroep voor Streek- en Volkskunde Sint-Pieters-Leeuw haar 30e verjaardag met een gespreksavond in het Cultureel Centrum Coloma. Prof Fernand Van Hemelrijck spreekt over “Misdaad en Straf in het Ancien Régime”, zijn recent boek uitgegeven bij het Davidsfonds.

Soms klagen wij over de rechtsgang in ons land. Maar het is ooit anders geweest! Wat wij beschouwen als misdaad is door de jaren heen geëvolueerd, evenals de bijhorende strafuitspraken. Het recht verschilt bovendien ook volgens de plaats waar het wordt uitgesproken. Wat in het ene land mag, is elders soms verboden. Ook de straffen zelf evolueren: zo verdween in onze streken de doodstraf. Professor Vanhemelryck keert met ons terug in de tijd, een paar eeuwen terug. Het zal u verbazen welke weg we al hebben afgelegd!

Tegelijkertijd wordt het nieuwe themanummer van de werkgroep voor Streek- en Volkskunde voorgesteld: “De Schepenbank”, over de rechtsgang in onze streken.

Vrijdag 19 november 2010 om 20.00 uur – Vrije toegang.
Locatie :GCC Coloma, Joseph Depauwstraat 25 te Sint-Pieters-Leeuw.

%d bloggers liken dit: