SINT-PIETERS-LEEUW: – Omer Walravens van de Koninlijke Schuttersgilde Sint Sebastiaan kreeg omwille van zijn uitzonderlijke verdiensten en palmares van de gemeente Sint Pieters Leeuw de Sportleeuw 2010 toegekend.

Omer Walravens wint de Sportleeuw 2010
Omer Walravens wint de Sportleeuw 2010

In 2010 heeft de Koninlijke Schuttersgilde Sint Sebastiaan iets speciaal te vieren. Ze heeft namelijk iemand in de rangen die de traditionele edele handboog reeds 50 jaar hanteert. Het betreft niet zomaar een lid maar wel één van de boegbeelden van de gilde met name Omer Walravens.

De gilde kan zich met trots de oudste sportvereniging van Sint Pieters Leeuw noemen. De traditie stamt van vóór 1488 en die traditie draagt men nog steeds hoog in het vaandel. Hiervan getuigt het feit dat wij nog steeds schieten met de traditionele handboog op staande wip. Begin jaren ’80 heeft mede Omer Walravens er voor gezorgd dat de traditie in onze gilde en zelfs ruimer in Vlaanderen tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven.

Omer zetelt reeds 35 jaar in het bestuur van de gilde waar hij steeds de taak en vooral de verantwoordelijkheid van griffier (secretaris) op zich heeft genomen. In 2003 werd hij voor zijn uitzonderlijke inzet gelauwerd met de titel van Kapitein, een titel die voor het eerst in de gildegeschiedenis werd toegekend.

Op nationaal vlak was Omer mede-oprichter van het Vlaams HandboogschuttersVerbond (VHV). Hij bekleedt er tot op vandaag nog steeds een bestuursfunctie als penningmeester en is nog altijd een drijvende kracht achter de organisatie.

Maar ook sportief heeft Omer zijn sporen verdient in zijn vijftigjarige schutterscarriére. Hij werd niet minder dan vijf keer koning van de gilde. Dit is zonder voorgaande, want nog nooit slaagde iemand in het 522-jarige bestaan van de gilde erin om zich vijfmaal tot koning te schieten.

Omwille van zijn uitzonderlijke verdiensten werd Omer reeds in 1984 benoemd tot Ridder in de Orde van Sint Sebastiaan en kreeg hij door de sportraad reeds zowel de zilveren als de gouden jubileummedaille. Omwille van zijn uitzonderlijke palmares en zijn uitzonderlijke inzet werd hem op vrijdag 18 juni door de gemeente Sint Pieters Leeuw de Sportleeuw 2010 toegekend.

Bron: Gunther Coppens  – www.sintsebastiaan.be

Share

2 comments

  1. Omer,Puur toevallig vond ik uw naam op internet,in Rio de Janeiro.Ik heb u gekend toen we 10 of 11 jaar oud waren (st Jan Berchmans).Ik herinner me:ge woonde in de galgstraat.En waart een goed voetballer.Ik zie dat ge met succes een ander sport hebt beoefend.Proficiat!Jean-Marie La Haye (waarschijnlijk zegt de naam u niks;ergens moeten we alle twee op een klasfoto staan)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: