SINT-PIETERS-LEEUW: – De Bulgaarse rozentuin werd zaterdagavond officieel geopend door Europese Commissaris Kristalina Georgieva verantwoordelijk voor Internationale Samenwerking en Humanitaire Hulp, Hristo Georgiev Ambassadeur van Bulgarije samen met Marleen Evenepoel, Administrateur-Generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos.


Met de aanleg van de Bulgaarse rozentuin introduceert het Agentschap voor Natuur en Bos de Damascena roos in het park Coloma en wordt de volgende stap gezet naar het vervolledigen van de internationale rozentuin.

Marleen Evenepoel Natuur en Bos, Ambassadeur Hristo Georgiev en Europees Commissaris Kristalina Georgieva

Essentiële olie van de Bulgaarse roos: ‘Rosa Damascena’
In het Balkangebergte, in het zuiden van Bulgarije, ligt de Vallei der Rozen. In deze vallei wordt al sinds jaar en dag de roos gekweekt die de allerbeste kwaliteit rozenolie produceert; de Rosa damascena. Deze roos produceert de beste kwaliteit essentiële olie.
De Alqvimia’s rozenolie is 100% puur en zeldzaam. De waarde ervan bedraagt 3 maal deze van het edelmetaal goud. Niet onlogisch als men weet dat er voor 1 kg rozenolie 3000 kg rozen nodig zijn, of dat er voor 1 gram rozenolie 1300 rozenbloesems geplukt moeten worden. De beste kwaliteit wordt verkregen door ’s ochtends vroeg die rozen die bijna in volle bloei staan – met de hand – te plukken.

Vandaag zijn deze rozen niet alleen te bewonderen maar kan men ook deze unieke ‘geuren’ waarnemen in de rozentuin van Coloma.


Burgemeester Lieve Vanlinthout: “Dat we hier juist vandaag samen zijn, heeft voor onze Bulgaarse vrienden een bijzondere betekenis.
24 mei is voor hen het feest van het Slowaakse Alfabet en de ‘Culturele verlichting’. Bij onze Bulgaarse vrienden wordt dit dan ook uitgebreid gevierd met kleurrijke stoeten en optredens. Dit is ook de reden waarom de heer Ambassadeur ons vriendelijk vroeg om de tuin vandaag en bij deze gelegenheid te openen , goed wetend dat de bloei van de rozen later zal vallen.

Dat de rozentuin van Coloma uitgegroeid is tot een mondiale tuin wordt bevestigd door het uitgebreide artikel dat gepubliceerd werd in februari laatstleden in ‘the World Rose News’ , het tijdschrift van de wereldfederatie van rozenverenigingen. Hierin wordt de rozentuin van Coloma vermeld als één van de grootste rozentuinen ter wereld. “
Dit bevestigt nogmaals dat de rozentuin onze gemeente op de ‘wereldkaart’ gezet heeft en het onderstreept tegelijkertijd de grote rol die ‘onze rozentuin’ op toeristisch vlak speelt. “

kinderen van de Bulgaarse school in België.

Na de speechen en rondleiding in de rozentuin brachten de kinderen van de Bulgaarse school in België gezangen en gedichten.

De rozentuin in het Colomapark is open van 15 mei tot 30 september van 10.00 u. tot 20.00 u. en in oktober van 10.00 u. tot 19.00 u. Gesloten op maandag.
Het park Coloma ligt in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw, de hoofdtoegang en parking zijn te bereiken via de Jozeph Depauwstraat. Bussen kunnen parkeren in de Rooselaarstraat.

Meer info over de rozentuin van Sint-Pieters-Leeuw: KLIK HIER

foto’s: www.lucbohez.be

Share

1 comment

  1. Wat de burgemeester zegt over het feest van het Slovaakse alfabet is een lapsus van jewelste. Het Bulgaars wordt geschreven in het Slavische alfabet of cyrillisch, zoals het Russisch en nog enkele ander talen).

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: