HALLE / SINT-PIETERS-LEEUW/PAJOTTENLAND: – Meer dan 200 laatstejaarsstudenten uit Halle, Sint-Pieters-Leeuw en de regio hebben aan de oproep van de Halse stadsdichter Geert Vanhassel gevolg gegeven en stuurden een gedichten en poëzie in voor dit evenement. Met deze gedichten werd vanmiddag en ook vanavond een uniek evenement georganiseerd in het Vondel in Halle onder de titel: ‘Dichter bij jou’ .

Geert Vanhassel
Stadsdichter Geert Vanhassel organiseerde uniek evenement 'Dichter bij jou'.

De Pajotse muziekscene zorgden voor een passende soundtrack voor enkele gedichten en maakten in het Vondel van elk gedicht een dijk van een hit.
Zo zorgden Jeason uit Vlezenbeek, Wim Soutaer, Eric Baranyanka, Jan Vanlaet, KOKhER, Amaryllis, Strawdogs en ZONKO voor de muzikale noot.

Tussen de optredens door zorgden heel wat bekende Vlamingen dat ook de andere binnengebrachte gedichten in het zonlicht kwamen te staan.
Zo kon Geert Vanhassel Hubert Damen (Witse), Mary Boduin ( tekstschrijfster Ann Christy), Seppe (De Kelt), Jo Van Belle (MNM) en Laetitia Verbeck (Miss Halle),… strikken voor een voordracht tijdens ‘Dichter bij jou’.

Hoe voelt het vandaag met dit uniek evenement?

Geert Vanhassel
Geert Vanhassel

Geert Vanhassel: “ We hebben er maanden aan gewerkt. Ik niet alleen maar ook de muzikanten, de laatstejaarsstudenten, de technische staf van CC ’t Vondel en nu was het vanmorgen een beetje bang afwachten. Maar toen ik tijdens de soundcheck alle nummers hoorde was ik zeer blij want ze zitten allemaal perfect. We hebben een mooi pallet aan genres. Dus de puzzel viel mooi in elkaar.”

Ik verschoot van het aantal inzendingen?
Geert Vanhassel: “ Daar was ik ook aangenaam door verrast. Ik had gegokt op 40 of 50. Het zijn er uiteindelijk meer dan 200 geworden! Ik voel wel dat er binnen de scholen enkele leerkrachten Nederlands mee aan de kar getrokken hebben en ik ben hen hiervoor dankbaar.”

Het lijkt me niet evident om de jeugd te motiveren om gedichten te schrijven?
Geert Vanhassel: “ Dat was een beetje mijn ambitie toen ik aangesteld werd als stadsdichter om poëzie terug een beetje populair te maken. En inderdaad poëzie is iets dat vaak in een zeer intellectueel hoekje zit maar door hen nu te laten ervaren dat de tekst die zij geschreven hebben nu ook kan gebruikt worden als songtekst, ja dat moet toch plezant zijn. Dus ik hoop dat ik hen op die manier kan stimuleren.
We hebben daarom ook in de cafés van Halle veel bierviltjes uitgedeeld met de gedichten op gedrukt, bladwijzers in de boekenwinkels en affiches in uitstalramen.

We vroegen ook aan Jeason uit Vlezenbeek wat hij er van dacht toen Geert hem vroeg om poëzie te brengen als muzikaal nummer?

Jeason: “ Het eerste gedacht was natuurlijk dat het vrij onmogelijk was. Want poëzie is totaal geen liedje. Een liedje is een verhaal, poëzie ook wel maar het zit volledig anders in elkaar. Maar als ik dan de teksten hoorde zoals de meer bittere poëzie toen dacht ik kunnen we dat niet mengen met wat Rock-‘n-Roll. En zo zijn we tot het resultaat van vandaag gekomen. Het was een plezante ervaring.”

Meer info: www.dichterbijjou.be

Share

1 comment

  1. Geert Vanhassel stadsdichter van Halle is gewoon een genie. Proficiat Geert je deed dat uitstekend . Niemand doet je zoiets na !

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: