RUISBROEK: – Vlaams minister voor Innovatie Ingrid LIETEN en Vlaams minister voor Binnenvaart Hilde CREVITS lanceerden in Sint-Pieters-Leeuw het project ‘Watertruck’. Een vernieuwend vaarconcept waarmee Vlaanderen haar ambities kracht bijzet voor de slimme en innovatieve regio die het vooropstelt in Vlaanderen in Actie Pact 2020.


Het Vlaams Instituut voor de Mobiliteit (VIM) werkt dit vaarconcept uit met Europese subsidies (Interreg IVB Noord-West Europa) en in samenwerking met Europese partners. Een combinatie van duwboot en duwbakken moet ervoor zorgen dat er meer goederen vervoerd kunnen worden via onze kleine waterwegen. “De zwaarste files worden niet veroorzaakt door te veel auto’s maar door een gebrek aan innovatief denken. Met dit project durven we verder gaan dan de traditionele oplossingen en dat is wat we in Vlaanderen in alle domeinen moeten doen”, aldus Minister Lieten. Het project loopt nu voor 3,5 jaar waarin het VIM het verder zal uitwerken, aan de markt toetsen en uitrollen. Het projectbudget bedraagt 1,78 miljoen euro.

Het innovatieve aan Watertruck is de toepassing van het model van wegtransport op de binnenvaart. De duwboot kan vergeleken worden met een trekker die zoveel mogelijk rijdt om rendabel te zijn. De duwbak fungeert als oplegger, die ook de rol van tijdelijke opslagplaats kan vervullen. Duwbakken hebben een grotere flexibiliteit dan klassieke binnenschepen. Ze kunnen immers blijven liggen tot de gewenste vulgraad bereikt is om dan in konvooi hun traject verder te zetten. Een bijkomend voordeel is dat schippers elke dag naar huis kunnen waardoor de job meer aantrek zal krijgen. De laadcapaciteit van de combinatie duwboot en duwbak neemt gevoelig toe omdat er geen woonruimte meer nodig is.
Ingrid Lieten: “Een duwboot met een duwbak met een laadvermogen van 1000 ton haalt 50 tot 60 vrachtwagens van de weg. Op kleine waterwegen kunnen gemiddeld twee duwbakken voortgeduwd worden, wat neerkomt op 120 vrachtwagens minder op de weg.”

Share

%d bloggers liken dit: