SINT-PIETERS-LEEUW: – Op een weide aan de Hoogstraat / Calloenstraat te Sint-Pieters-Leeuw heeft BLID (Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn VZW) een ernstig mishandelde pony aangetroffen. De pony is zwaar verwaarloosd aan de hoeven. Ze vertonen een extreme lengte. Hierdoor is het voor de dier haast onmogelijk om nog rond te stappen.

Bron foto: www.blid.be
Bron foto: http://www.blid.be

Hoeven die tot meer dan 20 cm uitsteken buiten de normale hoefrand bemoeilijken het lopen van een van de pony aanzienlijk. De druk op de hoeven wordt heel groot en maakt dat het dier constante pijn lijd.
Binnen niet afzienbare tijd zal het dier volledig blokkeren in zijn bewegingsvrijheid door de pijn die het ondervindt in de benen. Slechte hoeven creëren bovendien continue druk op de spieren en pezen van de benen, die op hun beurt kunnen ontsteken. Slechte hoeven dragen ook bij tot het ontstaan van artrose, wat blijvende mankheid riskeert mee te brengen. Als er niet snel opgetreden wordt, zal euthanasie wellicht nog het enige zijn wat men voor de pony’s kan doen,” besluit Dirk Blanchart.

BLID heeft klacht ingediend bij de Federale Overheid Dierenwelzijn en vraagt om de toestand van het dier te controleren en de eigenaar alvast te verbaliseren wegens mishandeling en verwaarlozing van een dier. Tegelijk hoopt BLID dat er toch nog iets zal worden ondernomen om de zwaar verwaarloosde hoeven van pony bij te werken, zodat zij zich op termijn terug op normale wijze zullen kunnen verplaatsen in de weide. Gezien de vergevorderde staat van de vergroeiingen, zullen meerdere kapbeurten verspreid over de komende maanden noodzakelijk zijn.
Bron tekst en foto: www.blid.be/recente-acties/447-zware-mishandeling-van-pony-te-sint-pieters-leeuw.html

%d bloggers liken dit: