SINT-PIETERS-LEEUW: Je hoeft niet altijd ver van huis op uitstap te gaan. Zo kan je deze dagen een mooie wandeling maken in het Domein Groenenberg.

Het domein Groenenberg is recht tegenover het park en kasteel van Gaasbeek gelegen en ligt op het grondgebied van de gemeenten Lennik en Sint-Pieters-Leeuw. De hoofdingang vind je aan de Konijnestraat 172 in Vlezenbeek.Op een oppervlakte van 45ha  heeft het domein Groenenberg zijn bezoekers heel wat te bieden.
2009-03-29-groenenberg-narcissen
Op dit ogenblik zijn de eerste soorten narcissen aan het bloeien.
In Groenenberg staan er tientallen verschillende variëteiten waaronder enkele zeldzame en oude, een genot voor een tuinliefhebber. De goed onderhouden wandelpaden lenen zich uitstekend om het park te verkennen. Een wandeling is hier niet alleen ontspannend maar ook leerrijk dankzij de informatieve naambordjes die het ‘Agenschap voor Natuur en Bos’ van Vlaams-Brabant naast elke soort plaatste.

vanaf eind april staat de uitzonderlijke verzameling van Rododendrons en azalea’s in bloei.
Je vind er onder andere een collectie historische ‘harde azalea’s’ die aan de grondslag lagen van Gents reputatie als wereldhoofdstad van de Azalea.
In de zomer is het dan de beurt aan de Hydrangea-collectie, heesterrozen en vlinderstruiken voor kleur tot in de herfst.

Het kasteel werd  door notaris Claes gebouwd bij de aanvang van de 20e eeuw volgens plannen van architect Y. Evrard. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het gebruikt door de geallieerde legers en stond het jarenlang te verkommeren tot het domein in 1981 aangekocht werd door de Vlaamse Overheid. Heden herbergt het diensten van de Vlaamse overheid.
Het park was ontworpen door de landschapsarchitect Edmond Galoppin, één van de groten uit die periode. Het park beslaat 45 ha waarvan een groot deel natuurreservaat. Er staat een prachtige collectie bomen o.a. een mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) met een stamomtrek van 4,7 m en een hoogte van 35 m. De bosranden zijn afgezoomd door rozen, rododendrons, harde Gentse azalea’s en hortensia’s.
Zowel het gevarieerde park als de vijvers zijn een aantrekkingspool voor talrijke dieren. In de bronvijver huizen enkele zeldzame amfibieën zoals bruine en groene kikker, pad, vuur-, vinpoot- en kleine watersalamander.
De kleurrijkste onder de gevederde bewoners van het domein zijn wielewaal en ijsvogel.  Je komt er ook heel wat water- en roofvogels tegen. Met wat geluk zie je ook een bunzing, wezel of vos zich snel uit de voeten maken.

%d bloggers liken dit: