Van begin mei tot zelfs begin november is de brandweer in de weer om wespen uit te roeien.

Wespen worden bestreden met een soort poeder. Dat verstuift de brandweer met perslucht.
De wespen dragen het mee naar hun nest, waar het poeder zijn werk doet: alle beestjes zijn dood.
Als het kan, halen de brandweermannen zelf ook de nesten uit. Die bevinden zich overal waar het enigszins warm is: in de grond, in spouwen, op zolder.

Bijen worden niet verwijderd door de brandweer.
Dit is een beschermde diersoort.
In geval van problemen zal de brandweer u doorverwijzen naar een imker, die deze nesten kan verwijderen zonder de diertjes dood te maken.

*****************************************************************************
Hoe bijen, wespen, zweefvliegen en hommels onderscheiden?

Zweefvliegen en wespen worden inderdaad vaak met elkaar verward. Nochtans zijn ze, aan de hand van een aantal eenvoudige kenmerken, makkelijk van elkaar te onderscheiden. De naam zweefvliegen verwijst naar de manier waarop ze zich in de lucht verplaatsen. Ze vliegen met korte stukjes om dan plots te stoppen en ter plaatste te zweven. Een ander belangrijk kenmerk zijn de vleugels. Zweefvliegen hebben maar één paar vleugels terwijl bijen en wespen er twee paar hebben. Let wel: zweefvliegen zijn totaal ongevaarlijk voor de mens!

Sociale systemen

Algemeen kunnen we stellen dat alle kolonies van sociale Hymenoptera (= de orde van vliesvleugeligen zoals wespen, mieren en bijen) volgende kenmerken gemeen hebben:

1. de leden van de kolonie (of staat) werken samen bij de verzorging van de jongen
2. de generaties overlappen elkaar, zodat de opgroeiende generaties de oudere helpen bij het werk in de kolonie (o.a. het verzorgen van de larve)
3. in elke kolonie is er op zijn minst steeds één individu dat de eitjes legt, namelijk de koningin

De koninginnen van de sociale Hymenoptera hebben invloed op het gedrag en de ontwikkeling van de werksters. Door afscheiding van bepaalde feromonen (geurstoffen) zorgen ze ervoor dat deze werksters zich niet kunnen voortplanten.

De mannetjes van sociale Hymenoptera vinden we enkel terug in dat seizoen wanneer de nieuwe koninginnen uitvliegen. Eens de nieuwe kolonies gevestigd zijn, zijn de mannetjes overbodig en worden ze genadeloos uit het nest geworpen en vermoord.

De koloniegrootte van sociale Hymenoptera kan sterk verschillen tussen soorten. Soms bestaat een kolonie uit maximaal een paar dozijn volwassen dieren. Van deze kleine kolonies overleven alleen de koninginnen, die de winter slapend doorbrengen. In het voorjaar stichten deze dan een nieuwe kolonie. Andere sociaallevende insecten leven echter in grote kolonies het hele jaar door. Tussen deze twee uitersten bestaan allerlei overgangsvormen.

Meer info over wespen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Wespen

*****************************************************************************
Steken

Van wespen is bekend dat ze meermaals kunnen steken. Bijen kunnen slechts éénmaal steken. Tijdens het steken wordt het achterlijf plotseling naar beneden gebogen. Daardoor schiet de angel uit de angelkamer, boort zich met een ruk in de tegenstander en wordt door de weerhaakjes verankerd. Als de werkster in deze situatie opvliegt, scheuren de gifblaas en gifklieren. De bij sterft dan later aan haar verwondingen. Bij het loslaten van de angel vormen de bijen echter een alarmgeurstof. Dit trekt andere bijen aan en zet ze tevens aan om ook aan te vallen. Heel wat mensen maakten hiermee kennis toen ze menigmaal werden gestoken nadat één bij was begonnen. Wanneer u door een bij wordt gestoken is het dan ook aan te raden zo snel mogelijk uit de buurt te gaan om zo de ’wraak’ van de zusterbijen te vermijden.

Aard van de steekactie

In tegenstelling tot bijen en hommels steken wespen ook spontaan, zonder gekneld of bedreigd te zijn. Ook doordat ze hun nesten vaak rond of in huizen bouwen en door allerlei voedingswaren aangetrokken worden, komen de wespengifanafylaxieën (= overgevoeligheid voor /overreactie tegen wespengif) heel wat frequenter voor dan ongelukken door bijensteken. In ons land worden de meeste wespensteken door de ‘Gewone wesp’ en de ‘Duitse wesp’ gegeven en slechts een zeldzame keer door de ‘Hoornaar’ of door de ‘Veldwesp’.
De ‘Hoornaar’, in de volksmond ‘paardenwesp’, is duidelijk groter (tot 3,5 cm) dan de klassieke wesp en heeft een langere angel (tot 3,7 mm), wat de steek uiterst pijnlijk maakt. Hun gif gelijkt sterk op dat van de ‘Gewone wesp’ of ‘Duitse wesp’. In streken met een warm klimaat (het Middellandse-Zeegebied) zijn ‘Veldwespen’ veel vaker dan bij ons de oorzaak van overgevoeligheidsreacties.

*****************************************************************************

Steek

Direct na een steek van een wesp, hommel of bij, krijg je een rode, jeukende zwelling op de plaats van de steek. Iedereen reageert anders op de prik: bij de meesten blijft het bij een pijnlijke ervaring, bij sommigen zwelt de huid geweldig op. Gevaarlijker is een steek in of bij de neus, mond, tong of hals. Door een zwelling daar kan het ademhalen bemoeilijkt worden. Bij ademnood, aanhoudende pijn en jeuk, en rode vlekken op het lichaam kan er sprake zijn van een allergie. Dan wordt best een arts geraadpleegd.

*****************************************************************************
Tips

* Blijf uit de buurt van bijen- of wespennesten
* Probeer een nest nooit zelf weg te halen. Bel hiervoor de brandweer.
* Loop in de zomer niet op blote voeten in het gras
* Insecten worden aangetrokken door zweet  en zoete geuren van o.a; zonnecrèmes en parfum. Vermijd zoveel mogelijk deze geuren. Kies eerder voor alternatieven die minder sterk ruiken
* Controleer – voor je instapt! – of er geen wespen of bijen in de auto zitten
* Let buiten op met zoete dranken, ijs en fruit. Vooral blikjes zijn gevaarlijk. Hierin kunnen wespen of bijen immers inkruipen zonder dat je iets merkt
* Controleer kinderen voor het naar buiten gaan op plakkerige handen en monden. Blijf rustig en maak geen heftige bewegingen als er een wesp, bij of hommel in de buurt is
* Word je toch gestoken, verwijder dan de angel zo snel mogelijk zonder het gifblaasje te beschadigen. Gebruik een plat voorwerp zoals een vingernagel, een credit card of een stukje papier. Ontsmet daarna. Pak de angel nooit tussen duim en wijsvinger, zo knijp je de gifblaas leeg en wordt het alleen erger. Bij heftige reactie of allergie, ga je best onmiddellijk naar een arts of een ziekenhuis. Ook als het niet lukt om de angel er uit te halen, raadpleeg je best een dokter.

*****************************************************************************
Tip voor de kinderen van http://www.knutseltip.be

Op de knutselsite www.knutseltip.be kan je voor de kinderen een eenvoudige oplossing vinden om hun cola -en limonadeglas te beschermen.
KLIK HIER

%d bloggers liken dit: