In juni 2007 voeren de politiediensten intensieve verkeerscontroles over het hele grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant. De controles passen in de campagne ‘Bob in Vlaams-Brabant’ die deel uitmaakt van het Provinciaal actieplan tegen dronkenschap aan het stuur. Met dit plan wil de provinciale overheid samen met de lokale en federale politiediensten, het aantal verkeersongevallen die het gevolg zijn van rijden onder invloed, verminderen.

Omdat het rijden met overdreven of onaangepaste snelheid één van de belangrijkste oorzaken van verkeersonveiligheid is, zullen de politiediensten in juni naast de controles op het rijden onder invloed extra controleren op snelheid. Te snel rijden verhoogt niet alleen het risico op een ongeval maar verhoogt eveneens het risico op een ernstig of dodelijk ongeval waarbij de overlijdensgraad van de zwakke weggebruiker zeer hoog ligt. Snelheidsbeperkende maatregelen zullen dus leiden tot een kleiner aantal en minder ernstige ongevallen. Een verlaging van de snelheid met 1 km/uur kan leiden tot 3% minder ongevallen.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) voert tevens van 4 juni tot 1 juli 2007 campagne tegen overdreven of onaangepaste snelheid.

Resultaten controles in april

In april 2007 verrichtten de politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant gedurende 104 uren gerichte controles op rijden onder invloed. De politiediensten lieten in totaal 1.262 chauffeurs blazen. Voor 87 chauffeurs was sprake van strafbare alcoholintoxicatie, wat overeenkomt met 6,9 % van het totaal aantal gecontroleerde personen. Tevens organiseerden de politiezones in april gedurende 262 uren bijkomende controles op het dragen van de gordel in de wagen door de chauffeurs en de inzittenden. Tijdens deze controles schreven de politiefunctionarissen 661 onmiddellijke inningen en 22 processen-verbaal uit voor chauffeurs of inzittenden die geen gordel droegen op het moment van de controle. 

De controles vonden onder andere plaats in de politiezones Sint-Pieters-Leeuw, Zaventem, Tienen-Hoegaarden, Druivenstreek (gemeenten Hoeilaart en Overijse), Hageland (gemeenten Bekkevoort, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken en Tielt-Winge), Rode, Dilbeek, Leuven Dijleland (gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee) en Vilvoorde-Machelen.  Ten gevolge van voornoemde gerichte controles in de provincie Vlaams-Brabant hebben in totaal 32 chauffeurs hun rijbewijs onmiddellijk moeten inleveren op bevel van het parket.

%d