VLAANDEREN: – ‘De Belgische bestuurders blijven nog te vaak tellen hoeveel ze mogen drinken. Ondanks de dalende trend in het aantal positieve tests de voorbije campagnes, geeft een kwart van de bestuurders namelijk aan in de laatste maand gereden te hebben wanneer ze mogelijk te veel gedronken hadden. Zoals steeds zal de politie tot eind januari in het hele land controleren op alcohol achter het stuur. De boodschap van de affiches zal ook te zien langs de Vlaamse snelwegen met als slogan: ‘Wie drinkt, rijdt niet’.

Belgische bestuurder blijft te vaak tellen
De wettelijke alcohollimiet is ons land 0,5 promille. Het blijft voor veel mensen moeilijk om in te schatten hoeveel alcoholische dranken je kan drinken vooraleer je die limiet bereikt. Bovendien verschilt de opname van alcohol immers van persoon tot persoon en is die ook afhankelijk van factoren zoals vermoeidheid, stress, etc.
Te veel Belgische bestuurders blijven speculeren en tellen of ze al dan niet onder de limiet zitten. Uit de grootschalige ESRA-enquête die in 22 Europese landen gehouden werd, gaf 23% van de Belgische bestuurders toe in de afgelopen maand gereden te hebben met de wagen, nadat ze mogelijk boven de limiet zaten. Daarmee doen we het na Luxemburg het slechtste van alle Europese landen.

Campagne: ‘Wie drinkt, rijdt niet’
Het is altijd beter is om gewoon niet te drinken als je de baan nog op moet. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen in het verkeer. De boodschap ‘Wie drinkt, rijdt niet’ staat centraal op de vernieuwde baanaffiche voor deze eindejaarscampagne die met de steun van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken in Vlaanderen te zien zal zijn.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder