VLAAMS-BRABANT: – Vanaf nu kunnen slachtoffers van stalking uit Vlaams-Brabant gebruik maken van een speciaal stalkingalarm. Dat is een kleine knop die slachtoffers kunnen bijhouden in de jaszak of in een handtas. Wanneer het slachtoffer benaderd wordt door de stalker en de knop indrukt, krijgt de politie een melding met de locatie van het incident. Zo kunnen de agenten zo snel mogelijk ter plaatse komen en ingrijpen.

Het systeem bestond al in de rest van Vlaanderen, en wordt nu ook uitgerold in Vlaams-Brabant. De verschillende politiezones van de provincie kregen vandaag daarom een opleiding voor het nieuwe stalkingalarm in Rotselaar. De opleiding werd bijgewoond door minister Van Quickenborne en procureur des Konings Hans Van Espen.
Voortaan kan de procureur des Konings het alarm toekennen aan slachtoffers bij wie de kans bestaat dat de feiten levensbedreigend worden. Met een simpele druk op een knop kan een slachtoffer van stalking de politie alarmeren in een levensbedreigende situatie.
In de meeste gevallen van stalking gaat het over een ex-partner. “Ongeveer zestig procent van de jaarlijks aangegeven feiten van stalking wordt gepleegd door ex-partners”, klinkt het tijdens de opleiding. “In tachtig procent van de gevallen pleegt de dader fysiek geweld. Bij 110 gevallen per jaar gaat het zelfs om levensbedreigende situaties.

%d bloggers liken dit: