ZENNEVALLEI: – Eerste triënnale van de Zennevallei van 26 augustus tot 5 november 2023.
Met wandel- en fietstochten langsheen de Zenne en het kanaal, met een beeldenparcours van gerenommeerde kunstenaars en stops voor een lambiek, een geuze of een kriek uit diezelfde Zennevallei.
Maar ook veel kunst, toneel, muziek en literatuur op mooie locaties in diezelfde Zennevallei.

Beeldende kunst
De veranderende omgeving van de kronkelende Zenne inspireert een twintigtal beeldende kunstenaars, geselecteerd door curator Benedict Vandaele. Met als titel Shifting Sceneries verkent het kunstenparcours verschillende veranderingen op het gebied van natuur, industrie en verstedelijking.
De deelnemende kunstenaars bevinden zich in verschillende fases van hun oeuvre en resideren zowel in de streek (zoals Tina Gillen, Maarten Vanden Eynde en Marjolijn Dijkman), in eigen land (zoals Renato Nicolodi, Nils Verkaeren, Willem Boel, Isabel Fredeus en STROOK) als in het buitenland (zoals Henk Visch, Atelier Van Lieshout en Léo Fourdrinier).
Op basis van diverse linken integreren zowel opkomende talenten als gevestigde waarden nieuwe en bestaande kunstwerken op acht geselecteerde locaties, gaande van groene omgevingen tot een fabriek, een sluis, een kerk en culturele huizen als FeliX Art & Eco Museum en Het huis van Herman Teirlinck.

Theater
Tijdens GIST brengen theatergezelschappen recente en nieuwe voorstellingen in een unieke industriële setting, in parken en te midden van de natuur. De familievoorstelling ‘League & Legend’ van 15Feet6 geeft de spectaculaire aftrap van het theaterluik in Colomapark in Sint-Pieters-Leeuw. Drie acrobaten uit drie windstreken van Europa gaan de strijd aan met elkaar, en de zwaartekracht. Circus Ronaldo slaat zijn tenten op in de schaduw van de voormalige papierfabriek Demeurs in Huizingen voor de avant-première van hun familiekroniek DA CAPO. Het theaterfestival brengt een voorstelling uit hun selectie naar onze regio, SKAGEN komt langs met ‘Today I kill You’ en Begijn Le Bleu neemt je mee op stap in Halle en Sint-Pieters-Leeuw om vogels te spotten.

Literatuur
Tijdens GIST organiseert Het huis van Herman Teirlinck een bijzondere reeks literaire programma’s met water als rode draad. Hiervoor werd Oscar van Gelderen als programmamaker aangezocht, en Nicky Aerts als gastvrouw. Vijf zondagen (10 september, 24 september, 8 oktober, 22 oktober en 5 november) zullen huis en tuin het decor vormen voor gesprekken tussen kunstenaars die deelnemen aan de triënnale en vooraanstaande Belgische en Nederlandse auteurs zoals Tijs Goldschmidt (winnaar PC Hooftprijs 2022), Caroline Lamarche (Prix Goncourt de la nouvelle 2019), Peter Terrin (shortlist Libris Literatuurprijs 2023), Anneleen van Offel (shortlist Bronzen Uil 2022) en Tommy Wieringa (shortlist Man Booker International Prize 2019, winnaar Libris Literatuurprijs 2013). Daarnaast ook een primeur: Peter Terrin toont voor het eerst fotografisch werk, gecreëerd in opdracht van het huis.

Over GIST
De afgelopen jaren werd er heel hard gewerkt in de Zennevallei: de gemeentes Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw sloegen de handen in elkaar om onze regio een nieuw elan te geven, gesteund door het Vlaamse Randfonds. Er werden Zennepaden, -bruggen en -terrassen aangelegd om onze inwoners zo veel mogelijk te laten genieten van de Vlaamse groene Rand.

GIST is een gloednieuwe triënnale in de regio van de Zennevallei en heeft als doel om de vele kwaliteiten van de regio (cultureel en industrieel erfgoed, natuurbeleving in de groene rand, streekeigen gastronomie) open te stellen naar het grote publiek. GIST laat hen kennismaken met verborgen ecologische plekken en erfgoedpareltjes via een uniek artistiek programma dat de troeven van de regio in de kijker zet. Een kunstenfestival in de breedste zin van het woord, op een boogscheut van de metropool Brussel, met podiumkunsten extra muros, op iconische erfgoedlocaties, met een beeldenparcours van hedendaagse kunstenaars als ruggengraat van GIST, met tentoonstellingen, een literair programma en culinaire belevingen.

Tussen 26 augustus en 5 november 2023 hergist de kunst in al zijn vormen in Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en de hele Zennevallei. Samen met het Vlaamse Randfonds en de culturele instellingen maken die gemeenten van de Zennevallei een niet te missen creatieve smeltkroes.

Een organisatie van Zennevallei Hergist, een intergemeentelijke samenwerking van Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw en 75 % steun van het Vlaamse Randfonds.
Bekijk nu reeds het uitgebreide programma via www.gist-zennevallei.be

%d bloggers liken dit: