REGIO: – Op 20 april  2023 liep de aanmeldingsperiode af voor kinderen die volgend schooljaar willen starten in een basisschool in Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Sint-Genesius-Rode. Voor het eerst werkten ook de scholen van Pepingen via het aanmeldingssysteem.

Om te vermijden dat ouders nog langer kamperen voor de schoolpoorten, kozen de gemeenten in de Zennevallei al enkele jaren geleden voor een systeem waarbij ouders die een plaats willen voor hun kleuter in de kleuterschool of lagere school zich eerst moeten aanmelden via een computersysteem. Het tijdstip van aanmelden speelt hierbij geen rol, wel de afstand tussen de woonplaats en de school. Elke ouder kan drie voorkeurscholen opgeven. De betrokken gemeenten willen zo op een neutralere manier de beschikbare plekken toewijzen.

Voor kinderen die al een broer of zus in een bepaalde school hebben, geldt een voorrangsregel. Ook kinderen van personeelsleden krijgen voorrang. 616 broers, zussen en kinderen van personeel meldden zich zo aan in de vijf gemeenten en kregen allemaal een plekje in de school die ze aanvroegen. 87% van de kinderen die volgend schooljaar voor het eerst naar school gaan in de eerste kleuterklas, kunnen dit volgend schooljaar doen in de school van hun eerste keuze. Dat zijn in totaal 642 kinderen. 90% van alle aangemelde kleuters voor de instapklas in de vijf gemeenten kan terecht in een van de drie aangeduide voorkeurscholen. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. De grootste problemen deden zich voor in Beersel.

De ouders van kinderen geboren in 2021 die nergens een plekje konden bemachtigen werden op 20 april uitgenodigd op een contactavond om de verdere procedure te bespreken. Andere ouders die geen toewijzing hebben ontvangen of de aanmeldingsperiode gemist hebben, hoeven niet meteen te wanhopen. Vanaf 23 mei (9u) starten de vrije inschrijvingen volgens chronologie in de scholen.

%d