VLEZENBEEK / NEGENMANNEKE: – De Provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei,  Klimaatpunt en de lokale gemeentebesturen brachten vanmorgen de eerste bewegwijzering langs de VolleGaasroute’ aan in de Herdeweg (aan de verkeerssluis).
In het hart van het Pajottenland komt hiermee een vlotte fietsverbinding die toelaat om snel naar Brussel te pendelen. De voorbije jaren bestudeerde de provincie Vlaams-Brabant, in de schoot van het strategisch project Opgewekt Pajottenland, en samen met de gemeenten Galmaarden, Gooik, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw, de mogelijkheden voor deze nieuwe fietsverbinding.

De route is een rechtdoor-verbinding tussen Galmaarden, Gooik, Lennik, Vlezenbeek, Negenmanneke van zo’n 28 kilometer en takt aan op de fietssnelweg F20, linkeroever van het kanaal Brussel-Charleroi naar Brussel. Een ideale woon-werkverkeer route.

Het autoluwe alternatief van de fietssnelweg is uniek en moet nog meer pendelaars op de fiets krijgen.
De VolleGaasroute is geen fietssnelweg maar wel een vlotte doorfietsroute die de oude trambedding in Gooik combineert met autoluwe wegen, landbouwwegen en fietsstraten. Minder ambitieus dan een fietssnelweg, maar wel even handig en aangepast aan het Pajottenland. Grote kosten hoeven de gemeenten hierdoor niet te maken voor deze fietsverbindingsweg. De route loopt over bestaande wegen.

Gedeputeerde Tom Dehaene: “De fietssnelwegen naar de hoofdstad krijgen overal vorm maar er zijn regio’s die een blinde vlek zijn als het gaat om fietsverbindingen. Het Pajottenland is er één van. Daarom waren we als provincie snel overtuigd toen we het idee hoorden om een nieuwe fietsverbinding uit te stippelen. In het Pajottenland kan je namelijk geen fietssnelwegen van vier meter breed aanleggen. Het zou zelfs zonde zijn om hier nog meer te verharden.
We willen de gemeenten graag ondersteunen in dit mooie project dat duurzame mobiliteit voor de Pajotse inwoners binnen handbereik brengt. Met de installatie van deze tijdelijke bewegwijzering zetten we de VolleGaasroute letterlijk en figuurlijk op de kaart.

Burgemeester Simon De Boeck van Gooik. “Soms heb je in de ochtendspits met de wagen vanuit Gooik tot Brussel anderhalf uur nodig. Er kan dus met de fiets veel tijdswinst gemaakt worden want een ritje met de fiets neemt zo’n 50 minuten in beslag en het is nog gezond ook.”

Burgemeester Jan Desmeth: “Dit is vooral een goeie samenwerking met verderop liggende Pajotse gemeenten. Zij wilden een goede roete om te fietsen naar Brussel en ze moeten dan over ons grondgebied en we willen daar graag aan meewerken. Want we hebben hier wel rustige landelijke baantjes die daarvoor in aanmerking komen. En zo hebben ook de mensen van Leeuw die op de route liggen, dan gaat het vooral over Vlezenbeek en Rattendaal, eigenlijk ook een mooie route om snel aan te sluiten op de fietssnelweg.
We hopen hier aan de Herdeweg waar zo’n 7 jaar geleden tijdens de spits 1000 wagens per uur doorreden voor de sluis geïnstalleerd werd dat nu om te zetten naar 1000 fietsers per uur. Die zullen niet allemaal uit Sint-Pieters-Leeuw maar vooral uit het verdere Pajottenland komen maar elke fietser is zo een wagen gewonnen!

Alwin Loeckx, directeur van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei: “De VolleGaasroute loopt door het volle Pajottenland. Als fietsend pendelen of je verplaatsen langs natuur en groen is een ideale manier om je mentaal en fysiek op te laden. De pracht van het landschap en de afwisseling onderweg, van bos over akkernatuur naar boomgaarden, zijn dan ook een echte ‘fietscoach’ want de beste motivatie om je gezond en duurzaam te verplaatsen per fiets.”

Projectleider Joris Van Damme van de provincie Vlaams-Brabant. “Een bewegwijzerde route is veel comfortabeler. En meteen is het ook een aanzet voor de gemeentebesturen om bepaalde trajecten op de route fietsvriendelijker te maken.
Op termijn kan deze vooral woon-werkverkeer fiertsroute ook het weekend toerisme vanuit Brussel aanzwengelen richting Pajottenland. Dankzij de bewegwijzering kunnen mensen vanuit Brussel met de fiets langs een mooie roete naar het kasteel van Gaasbeek of bijvoorbeeld Paddenbroek fietsen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer info: https://vollegaas.be

%d bloggers liken dit: