VLAAMS-BRABANT: – De provinciegouverneurs hebben zowel van de Vlaamse als van de federale regering een belangrijke, coördinerende opdracht gekregen in de opvang van oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit beide regeringen werd gevraagd een brug te bouwen met de lokale besturen en hen te ondersteunen in hun opdrachten in de Oekraïnecrisis. De federale regering is bevoegd voor de noodopvang, dus voor de opvang van minder dan 3 maanden. De Vlaamse regering is bevoegd voor de duurzame opvang, dus de opvang van meer dan 3 maanden. Zowel voor de noodopvang als voor de meer duurzame opvang hebben we in onze provincie de nodige lijsten voor huisvestiging klaar.

Samen met mijn kabinet en de dienst noodplanning deden we verschillende belrondes naar de burgemeesters om te polsen naar hun aanbod van opvangcapaciteit. Ook organiseren we op regelmatige basis een online overleg met onze burgemeesters en de lokale Oekraïne coördinatoren,” zegt provinciegouverneur Jan Spooren. “Onze lokale besturen krijgen een massa informatie vanuit de Federale en Vlaamse overheid. Tijdens de online vergaderingen trachten we deze informatie te bundelen en te verduidelijken. Terzelfdertijd luister ik naar de uitdagingen en problemen die de lokale besturen op het terrein ondervinden en kaart ik deze als verbindingspersoon aan bij de Vlaamse Task force of het Nationaal crisiscentrum. De Vlaamse gouverneurs zitten wekelijks samen met de Vlaamse Task Force Oekraïne om zo op alle beleidsniveaus kort op de bal te spelen.

Vlaanderen moet tegen 15 juni a.s. 30.000 duurzame opvangplaatsen voorzien, hierbij wordt rekening gehouden met een billijke spreiding. Dit betekent dat er in Vlaams-Brabant 5.240 plaatsen nodig zijn. “Mijn taak als provinciegouverneur bestaat er ook in om lokale besturen aan te zetten om hun duurzame opvangplaatsen door te geven,” aldus Jan Spooren. “Het is mede dankzij de financiële ondersteuning en het duidelijk kader van de Vlaamse regering dat de lokale besturen gemotiveerd zijn om voldoende duurzame opvangplaatsen te voorzien.” Nooddorpen zijn in Vlaams-Brabant nog niet aan de orde. Enkel in Antwerpen en Mechelen bouwt met een nooddorp, wat dan als pilootproject fungeert.

Tevens wenst provinciegouverneur Spooren te benadrukken dat hij onder de indruk is van de hartverwarmende reacties en positieve initiatieven van zowel burgers als lokale besturen. Dit toont volgens hem aan dat de inwoners van Vlaams-Brabant er alles aan doen om mensen die in erbarmelijke omstandigheden hun thuisland moesten ontvluchten een warm welkom te heten en dat bewijst dat Vlaams-Brabant solidariteit hoog in het vaandel draagt.

Zie ook ons artikel van 04/04/2022  over de opvang in Sint-Pieters-Leeuw: – Oekraïense oorlogsvluchtelingen kunnen terecht in tijdelijk opgeknapte appartementen van de Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting

%d bloggers liken dit: