SINT-PIETERS-LEEUW: – Het Agentschap Wegen en Verkeer voert op woensdag 16 maart aanpassingen uit aan twee kruispunten van de Bergensesteenweg (N6) in Sint-Pieters-Leeuw, zodat voetgangers en fietsers er voortaan veiliger kunnen oversteken. Op het kruispunt van de Pijnbroekstraat/Ferdinand Uylenbroeckstraat komt er ‘vierkant groen’ voor voetgangers en op dat van de Europalaan iets verderop plaatst het agentschap nieuwe verkeerslichten.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters legt uit: “We willen de kruispunten van onze Vlaamse gewestwegen zo veilig mogelijk inrichten. Daarom investeren we met ons ‘actieplan verkeerslichten’ in het bestuderen en optimaliseren van de lichtenregeling op onze kruispunten. Met slimme aanpassingen zorgen we ervoor dat fietsers en voetgangers zo conflictvrij mogelijk kunnen oversteken, zonder dat de doorstroming van het verkeer te veel bemoeilijkt wordt. Dat doen we ook hier op twee kruispunten van de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw.”

Vierkant groen
Voetgangers die de Bergensesteenweg oversteken vanop de Pijnbroekstraat/Ferdinand Uylenbroeckstraat krijgen vanaf woensdag 16 maart ‘vierkant groen’. Wanneer je groen licht aanvraagt om over te steken, krijgen voetgangers uit alle richtingen tegelijkertijd groen. Al het autoverkeer heeft op dat moment rood licht, wat het veel veiliger maakt om over te steken. Conflicten tussen overstekende voetgangers en afslaande auto’s worden er verleden tijd.

Extra verkeerslicht
Zo’n 150 meter verderop kruist de Bergensesteenweg met de Europalaan. Hier komt een extra verkeerslicht aan de fiets- en voetgangersoversteekplaats. Richting Halle stond er al een licht, nu komt er ook een op de weghelft richting Brussel. De lichtenregeling van beide kruispunten wordt op elkaar afgestemd. Alle wijzigingen worden doorgevoerd op woensdag 16 maart. Nadien wordt de lichtenregeling geëvalueerd en indien nodig nog aangepast.

Actieplan verkeerslichten van Vlaamse overheid
In 2016 startte het Agentschap Wegen en Verkeer met de uitrol van het ‘actieplan verkeerslichten’. Met dit actieplan wil de Vlaamse overheid de doorstroming en de veiligheid op de kruispunten verbeteren door ze uit te rusten met ‘slimmere’ verkeerslichten die inspelen op de actuele verkeerssituatie. De kruispunten worden maximaal conflictvrij geregeld.

1 comment

  1. Geen tijd genoeg om te voet de volledige oversteek Bergensesteenweg te doen !
    Als fietser vanuit de Uylenbroekstraat kreeg ik evenmin groen. Hoeveel beurten moet ik wachten ? Of moet ik op de knop drukken en voetganger worden ?

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: