SINT-PIETERS-LEEUW: – Het is inmiddels alweer een hele tijd geleden dat de PMD zak uitbreidde, waardoor veel meer plastiekafval in de zak mag worden gedeponeerd (zie www.intradura.be/nl/pmd-sorteren).
Sint-Pieters-Leeuw is bij de eerste regio in Vlaanderen waar vanaf 2022 de 100L zakken worden aangeboden.
Een zak van 60 liter kost 0,15 euro. Deze van 100 liter kost 0,25 euro.

De P+MD zak vult zich veel sneller dan voorheen. Intradura wil hier wat aan doen!
De ophaalfrequentie verhogen zonder deze van het restafval in dezelfde mate te verminderen, zou een veel hogere CO2-uitstoot tot gevolg hebben. Bovendien zou het ook een veel hogere kost betekenen, die uiteindelijk met belastinggeld wordt betaald. Omdat we de ophaalfrequentie van het restafval graag wekelijks houden (deze ruikt sneller muf dan de P+MD-zak) besliste Intradura om voortaan grotere P+MD zakken aan te bieden. Zakken van 100 L kunnen ervoor zorgen dat gezinnen – afhankelijk van de manier van werken – minder zakken moeten manipuleren en stockeren.

Brahim Harfaoui, schepen van Leefmilieu: “We willen de inwoners met deze nieuwe zakken niet op kosten jagen, ook de kleinere zakken blijven beschikbaar. Iedereen bewuster laten omgaan met afval en hen aanmoedigen om correct te blijven sorteren, blijft ons doel!
Vanaf 1 januari 2022 kan je als inwoner de zakken verkrijgen in één van de verkooppunten.”

Sinds de invoering van de P+MD zak, begin 2021, is er in Sint-Pieters-Leeuw 6,2kg restafval minder per inwoner opgehaald.

%d bloggers liken dit: