SINT-IETERS-LEEUW: – Deze week starten in opdracht van Natuur en Bos en de gemeente Sint-Pieters-Leeuw  de slibruiming van de kanaalvijver en de kasteelvijver in het Park van Coloma.  Het slib wordt afgevoerd naar Beveren. De werken zullen dikke 2 weken duren.
Door het verwijderen van overtollig slib en het plaatsen van nieuwe schanskorven zal de waterkwaliteit van deze historische vijvers sterk verbeteren en krijgen ze hun majestueuze uitzicht terug van weleer.

Regiobeheerder Wim De Maeyer: “De kasteelvijver en de kanaalvijver worden gevoed door water van enkele bronnetjes in de buurt dat samen met regen- en dakwater in de vijvers terechtkomt. De laatste slibruiming dateert van zo’n vijfentwintig jaar geleden en de vijvers zijn de laatste jaren sterk onderhevig aan verlanding, zeker door overhangende bomen en struiken die jaarlijks een vracht bladeren in het water doen belanden. Dit zorgde de laatste jaren bij momenten zelfs voor een onfrisse geur. Om ze van verder dichtslibben te vrijwaren en meer zuurstof te geven, gaan we voor een meer dan grondige onderhoudsbeurt

Deze slideshow vereist JavaScript.

.”

Nu is de firma Heyrman-De Roeck begonnen met het ruimen en het afvoeren van het slib via de Edouard Rooselaersstraat. Om meer licht in de vijver te krijgen, ondergaan overhangende bomen een grondige snoeibeurt. De ruimings- en afvoerwerken zullen zoveel mogelijk vanuit de vijvers zelf gebeuren om overlast te vermijden.

Ecologische ‘boost’
Na de slibruiming volgt het plaatsen van schanskorven (metalen gaasnet gevuld met steenachtige materialen als oeverbescherming) en putringen.
Wim De Maeyer: “De nieuwe schanskorven sluiten aan op de bestaande oeverversteviging. We realiseren daarmee een zone met moerasplanten en riet, goed voor het visbestand. Op enkele andere plaatsen brengen we op de bodem betonnen putringen aan waarin we gele plomp aanplanten, een mooi bloeiende waterplant. De grondige slibruiming en de nieuwe moeras- en waterplanten vormen samen met het selectief snoeien van overhangende bomen één pakket van maatregelen die we uitvoeren om de ecologische waarde van de vijvers een ‘boost’ te geven.”
Na de werken kunnen de vijvers zich terug vullen. Natuur en Bos zet vervolgens vissen uit zodat vissers, met vergunning, er terug hun hengeltje kunnen uitgooien.

%d bloggers liken dit: