SINT-PIETERS-LEEUW: – Aan de site van het Missiehuis van Scheut in de Klein-Bijgaardenstraat, onthulde de gemeente Sint-Pieters-Leeuw vandaag het eerste infobord onder het goedkeurend oog van enkele bewoners van het Missiehuis van Scheut. Dat bord moet bezoekers meer leren over de boeiende geschiedenis van deze site.

Burgemeester Jan Desmeth, bevoegd voor Erfgoed: ‘Deze plek is heel belangrijk in de geschiedenis van onze gemeente. Oorspronkelijk begon het met een priorij van zusters. Bekender waren de bewoners die het vanaf 1800 bewoonden: de familie Wittouck, die maar liefst 3 Leeuwse burgemeesters in haar rangen had en vandaag zeker bekend is van de Tiense Suikerfabriek die ze bezat. Het is pas sinds de Tweede Wereldoorlog dat de paters en broeders van Scheut hier hun thuis hebben. Een infobord is hier dus zeker op haar plaats. Er valt zoveel te vertellen dat we een extra QR-code hebben toegevoegd. Daarachter schuilt info voor wie graag nog wat meer wil weten.’

Het bord is zo opgesteld dat wandelaars en fietsers die het pad langs de Zuunbeek volgen, het ook opmerken. Bovendien is het zo gemaakt dat de houten drager jarenlang kan blijven staan. Als om een of andere reden de tekst moet veranderd worden, kan dat deel makkelijk en goedkoop worden vervangen.

De komende 18 maanden plaatsen we ook nog een dergelijk infobord aan elke kerk, alsook op de plaats waar ooit de Sint-Gorikskapel stond (vooraan huidig gemeentehuis). Zo brengen we het erfgoedverhaal van al deze locaties op een eenvoudige manier bij het grote publiek.

%d bloggers liken dit: