BELGIË: – Het Overlegcomité heeft vandaag beslist dat maatregelen verlengd worden tot half januari 2021. Niet-essentiële winkels vanaf 1 december 2020 weer open mogen, onder voorwaarden om drukte te vermijden.
Ondanks de lichte verbetering van de gezondheidssituatie, bevindt ons land zich nog steeds op COVID-alarmniveau vier.
• Het winkelen zal echter alleen moeten gebeuren, met een maximumtijd van dertig minuten.
• Verlenging maatregelen tot half januari 2021: geen versoepeling voor horeca en contactberoepen
De coronamaatregelen die al geldig waren, zullen in principe geldig blijven tot 15 januari. Dat betekent dat cafés en restaurants gesloten blijven tot 15 januari van volgend jaar. Ook contactberoepen krijgen geen vooruitzicht op een heropening.
• Kerst en Nieuwjaar zullen we moeten vieren met ons eigen gezin.
Enkel voor alleenstaanden is er mogelijk een extraatje met de kerstdagen: zij zouden (enkel op 24 en 25 december) 2 knuffelcontacten mogen hebben, in plaats van 1 nu. Die zouden ze dus ook samen mogen zien.
• De avondklok, die in Vlaanderen van kracht is van middernacht tot vijf uur ‘s ochtends blijft geldig evenals het samenscholingsverbod.
• De regering beslist ook om grenscontroles te houden. Er zal onder meer gecontroleerd worden of het Passenger Locator Form ingevuld is.
Alle bovenstaande maatregelen gelden tot 15 januari 2021. Begin januari wordt een evaluatie gemaakt op basis van de medische indicatoren om te kijken of een overgang naar de beheersfase (zie onder) mogelijk is en voor welke sectoren.
Neergaande en beheersfase
Het Overlegcomité besliste ook om naar twee fases te gaan in het sanitair beheer:
- Een neergaande fase waarin men de besmettingscijfers zo snel mogelijk bedwingt, met strikte maatregelen.
- Een beheersfase waarin de protocollen per sector van kracht zijn. De bestaande sectorprotocollen met verschillende versies per alarmniveau worden herleid tot één protocol per sector. Dit protocol geldt dan voor de beheersfase en schrijft voor hoe men zich moet gedragen in een samenleving die “coronaproof” is.
Om van de neergaande fase naar de beheersfase te kunnen gaan, moet de incidentie voldoende lang voldoende laag zijn. Ook zullen niet alle sectoren op hetzelfde ogenblik in dezelfde fase zitten. Dit zal sterk afhangen van de epidemiologische risico van de sector.
Eerste minister Alexander De Croo: “We gaan de komende wintermaanden zo goed mogelijk moeten doorkomen, dat is dus nog een lange periode. Ons gemeenschappelijk doel moet zijn om de cijfers te doen blijven dalen en daarna laag te houden. Als ze laag genoeg zijn, kunnen we het geweer van schouder veranderen. Maar dat moment is niet vandaag. De modellen geven aan dat dat pas vanaf half januari mogelijk zal zijn.”
Minister-president van de Vlaamse Regering, Jan Jambon: “We hebben bewezen dat we samen die inspanning kunnen leveren. Laat ons aan elkaar optrekken – virtueel weliswaar – om die periode door te komen. Laat het ons veilig houden. We hebben de verantwoordelijkheid in eigen handen.
We beseffen maar al te goed dat we een moeilijke boodschap brengen: om kerst te vieren met mensen onder hetzelfde dak. Ik besef heel goed welke gigantische inspanning wij hiermee vragen. Maar het doel dat we hiermee nastreven, is het waard. Om een derde golf te vermijden en zo rap mogelijk van het verschrikkelijk beestje af te zijn.”
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke”We zitten nog steeds in de storm. De vraag blijft wanneer we op veilige afstand van de storm zullen zijn. De richtcijfers voor een beetje veiligheid zijn 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag. De indicatoren moeten daarna natuurlijk ook blijven verbeteren.”