2020-04-24-veiligheidsraad-EgmontpaleisBELGIË: – De Nationale Veiligheidsraad is afgelopen. Premier Sophie Wilmès licht de nieuwe beslissingen, van de afbouw fase 1b, toe op een persconferentie.

• Vanaf zondag 10 mei mag iedereen vier vaste mensen ontvangen
Premier Sophie Wilmès: “Vanaf tien mei zal elk gezin bijkomend tot vier mensen mogen ontvangen, altijd dezelfde mensen. Die mensen mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan. U moet thuis ook fysieke afstand blijven bewaren. Als u een terras of een tuin heeft, zie mekaar bij voorkeur daar. Er is geen bezoek toegestaan als een van de bezoekers of gezinsleden ziek is. We vragen ook bijzondere aandacht voor oudere of kwetsbare mensen. Dat systeem maakt het gemakkelijker een of meerdere personen op te sporen als een van hen besmet blijkt.
• Alle winkels mogen vanaf maandag 11 mei open
Er zal maar 1 klant per 10 vierkante meter voor maximaal een halfuur kunnen worden ontvangen. Het wordt sterk aangeraden dat iedereen mond- en neusbescherming draagt, maar er komt dus geen verplichting. U moet alle boodschappen alleen doen. Uitzondering voor kinderen jonger dan 12 of mensen die ondersteuning nodig hebben.
• Markten blijven alsnog verboden.
Enkel losstaande kramen kunnen in overleg met de lokale autoriteiten terug open.
•Bars, restaurants blijven alsnog gesloten.
• Sportwedstrijden geannuleerd en met 31 juli
Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel, blijven verboden en met 31 juli.
• Nog geen beslissing over volgende fases
Er zijn nog een beslissingen genomen over de volgende fases vanaf 18 mei.
Het gaat dan bijvoorbeeld om het openen van de kappers, musea, markten, het toelaten van meer mensen op huwelijken en begrafenissen,… .

Premier Sophie Wilmès: “Covid-19 blijft in ons leven aanwezig. Het virus blijft mensen besmetten, er blijven mensen in de ziekenhuizen opgenomen worden en er blijven jammer genoeg mensen overlijden. We zullen dan ook niet aarzelen de maatregelen terug te draaien als de situatie opnieuw verergert.

Tweedeverblijf- en daguitstappen zullen niet eerder dan in fase 3 mogelijk kunnen zijn (geschatte datum: 8 juni). Indien nodig zullen we niet twijfelen om dit terug te draaien.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: