2018-09-26-restauratie-oorlogsmonument_Sint-Pieters-Leeuw (2)SINT-PIETERS-LEEUW: – Op zondag 18 november 2018 sluit Sint-Pieters-Leeuw alle herdenkingsmomenten rond de Eerste Wereldoorlog officieel af.

Om 11 uur is er in Kasteel Coloma de voorstelling Klapzoen: een mijmerend duel tussen de oorlogspoëzie van dichter Geert Vanhassel en de klanken van het fabuleuze saxofoonkwartet Anemos.

De gemeentelijke werkgroep voor Streek- en Volkskunde stelt om 14.40 uur een nieuw Lewe-nummer voor dat handelt over de situatie in onze gemeente tijdens de jaren 1914-1918. Het boek schetst het leven in de gemeente tijdens de Duitse inval en gedurende de oorlogsjaren. Je kan het aankopen aan de prijs van 5 euro.
De voorstelling van het nieuwe Lewe-nummer gaat door in de hoofdbibliotheek (Rink 2) van Sint-Pieters-Leeuw.

inhuldiging standbeeld Rink jaren '30Om 15 uur roepen we alle Leeuwenaren op om te verzamelen rond het herdenkingsmonument van de oud-strijders, vóór de bibliotheek (Rink 2).
Op de prachtige foto die intussen bijna 100 jaar geleden werd gemaakt, zien we dat zowat het hele dorp verzamelde rond hetzelfde monument. Het toont de impact die de oorlog naliet. We willen de foto van toen opnieuw maken, dus hopen we op jullie massale aanwezigheid.
Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia zal het gerestaureerde beeld opnieuw worden ingehuldigd. Acteur Charley Pasteleurs vertolkt tevens enkele korte fragmenten over de oorlog.

2018-11-08-intehuldigenmonument-Hoop (2)Om 15.45 uur wordt dan het splinternieuw gedenkteken onthuld: “HOOP”. In opdracht van het bestuur ontwierp Monik Thibaut een nieuw gedenkteken dat wil focussen op een hoopvolle toekomst.

Als afsluiter worden de aanwezigen getrakteerd op een drankje.

%d bloggers liken dit: