SINT-PIETERS-LEEUW: – Naar aanleiding van 20 jaar rozentuin Coloma, in 2015 in Sint-Pieters-Leeuw, werd er een roos gedoopt met de toepasselijke naam ‘Rosa COLOMA’ (Zie artikel). Ze werd gekweekt door Martin Vissers, rozenveredelaar en zaakvoerder van VIVA International bvba in Herselt. Hij creëerde een zachtgele roos met mooie gekartelde blaadjes. Een ziekteresistente en winterharde soort met een lange bloeiperiode.


Registratienaam van de roos: ‘VISmandel’ maar ze gaat commercieel door het leven gaat als ‘rosa COLOMA’.

Intussen straalt deze roos niet alleen in de rozentuin van Coloma maar werd ze door haar veredelaar Martin Vissers gezonden en op geplant voor deelname aan internationale concours onder meer in Barcelona, in La Tacita nabij Rome, in Parijs te Bagatelle, in Baden-Baden enz.

Bij de eerste concours die voor de 17de keer gehouden werd in Barcelona op 12 mei heeft de Colomaroos de gouden medaille gewonnen in de categorie: ‘Award voor beste variëteit Floribunda’ uit de 84 deelnemers  met nieuwe inzendingen uit 15 landen.

2017-05-21-rozentuin-wedstrijd-Rome
21/05/17 wedstrijdzone rozentuin La Tacita ‘Vacunae Rosae’

Een week later op 21 mei heeft ze opnieuw goud gewonnen, ditmaal in Italië in de rozentuin La Tacita ‘Vacunae Rosae’ nabij Rome opnieuw uit meer dan 100 inzendingen, waaronder de grootste rozenveredelaars uit Europa.

Als ze nu nog goud haalt in Parijs en Baden-Baden dan wordt het een ‘wereldroos’ want deze internationale concours worden ook van dichtbij gevolgd door de rozenverenigingen van Japan, China, Australië en Nieuw-Zeeland.


De afstamming van Rosa Coloma (VISmandel).
De moeder was de roos Julia Child, een winning van de Amerikaanse veredelaar Tom Carruth. De vader een kruising van een niet nader genoemde grootbloemige trosroos van de eigenste Louis Lens gekruist met de Duitse klimroos Aloha Kordes. Ook de stamboom dus weerspiegelt zoals de rozentuin zelf, het internationale karakter van deze schitterende trosroos.

Martin Vissers: “Ik noem deze rozenstruik een plant met kleurevolutie, zowel wat betreft blad als bloem. De blaadjes aan de jonge roodbruine twijgen zijn eerst apart lichtgroen gemengd met een purperbruine schijn en hebben een brede roodbruine bladrand. Bij verdere groei verdwijnt het purperbruine in het blad steeds meer, de gekleurde rand versmalt, tovert zich om naar aubergine om tenslotte helemaal te worden verdrongen door de glanzend donkergroene kleur van het volwassen blad”.


De bloemknoppen, meestal in trossen van tien tot vijftien stuks, komen piepen in het oranjegeel, en openen zich dan tot een licht gevulde bloem (5 tot 7cm doorsnede) met helder oranjegele bloemblaadjes die opvallend gevuld zijn met lange felgele meeldraden. De oranjegele bloemblaadjes verkleuren dan naar strogeel, lichtgeel en verder naar wit om daarna als grote zomerse sneeuwvlokken neer te dwarrelen en laten de dan als bruine suiker gekleurde meeldraden alleen achter. Later zullen deze plaats maken voor de fel oranje gekleurde bottels die de winter zullen opfleuren.
In volle bloei, die bijna constant is omdat de verschillende bloeifasen mekaar overlappen creëert de roos Coloma, vooral in grotere partijen aangeplant, een feeëriek schouwspel van kleuren en vormen. Een steeds wisselend palet van groene tinten doorspekt met rood en bruin, gepigmenteerd met oranjegouden knoppen en het geheel overvloedig bestrooid met alle tinten van oranjegeel tot witgeel. Gegarandeerde blikvangers in elke tuin. Ze geurt, niet overwelmend maar oh zo fijn. Je ruikt ze niet van meters afstand, je moet er echt naar toe en van dichtbij ruiken, vooral aan de ontluikende bloemknoppen. Dan wordt je beloond met een verrassend zachtfrisse mix van fruit en bloemenweide met op de achtergrond tonen van anijs.


Afhankelijk van grondsoort en bemesting, wordt Coloma tussen de 50 en 70 cm hoog. Bloeit bijna constant door. Is zeer ziektebestendig. Toepasbaar in border, perk of in pot.

Martin Vissers: “ Persoonlijk geef ik de voorkeur aan groepsbeplanting voor deze variëteit. Vraagt weinig onderhoud, bloemtrossen hoeven niet te worden weggeknipt (ze reinigen namelijk helemaal zichzelf). In het vroege voorjaar snoeien tot op 5 of 10cm. Ik weet zeker dat deze roos ‘Coloma’ een groot publiek zal aanspreken en hoop dat het vele tuinen en tuintjes, maar ook het openbare groen warm zal kleuren”.

2 comments

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: