RSS

Vermist? Samenwerking woonzorgcentra en lokale politie

07 Feb

ZENNEVALLEI: – Politiezone Zennevallei en woonzorgcentra uit de regio willen in de toekomst via bewonersfiches vermiste bejaarden uit de centra sneller opsporen.
2017-02-06-steekkaart
Personen met dementie of personen die dwaalgedrag vertonen zijn een zeer kwetsbare doelgroep. Zonder zich van kwaad bewust te zijn, vertrekken zij op zoek naar een oude kennis, hun overleden echtgenoot of echtgenote, … Uiterst gevaarlijk, zeker wanneer zij vertrekken zonder aangepaste kledij en/of in gevaarlijke weersomstandigheden.

Ieder woonzorgcentrum werd er zeker al eens mee geconfronteerd. Plots wordt opgemerkt dat een persoon is verdwenen. Alle hens aan dek. Iedereen wordt ingeschakeld om mee te zoeken. Alle kamers, alle hoeken, kasten, … eerst binnen, daarna buiten.

Goede praktijken
Woonzorgcentrum Sint-Augustinus (Halle) en de lokale politie nodigden de andere woonzorgcentra van Beersel, Halle en Sint-Pieters- Leeuw uit om mee te komen luisteren naar enkele goede praktijken. Zo werkte het woonzorgcentrum Sint-Augustinus een stappenplan en fiche uit, naar analogie van een ander bestaande werkwijze. Heel concrete acties van het personeel werden uitgeschreven en vastgelegd. Zo weet eenieder wat van hem/haar verwacht wordt in zo’n situatie.

Eerst en vooral, ‘rustig blijven’ luidt de boodschap. En dan zoeken. Zoeken in de buurt van de kamer, op de afdeling, op de andere afdelingen, … Wordt de persoon niet onmiddellijk terug gevonden, dan worden derden ingeschakeld. De referentiepersoon (contactpersoon, dit kan een familielid zijn of een goede kennis), de hoofdverpleegkundigen van verschillende afdelingen en ook de politie.
Meestal loopt het goed af en wordt de persoon vrij snel terug gevonden. Vaak in de buurt van de verblijfplaats, maar soms ook niet. En dan is tijd een zeer belangrijk gegeven. Om geen tijd te verliezen werd ook de fiche ontworpen met als doel zo veel mogelijk specifieke gegevens te verzamelen van de vermiste persoon en dit via snelle en efficiënte communicatiekanalen ter beschikking te stellen van de politie. Een recente foto, de laatste verblijfplaats voor het woonzorgcentrum, enkele relevante gegevens, zoals de plaats van tewerkstelling, het adres van de kinderen, … De fiche helpt de politie meer gericht te zoeken naar de persoon.

Samenwerking
Deze vorm van samenwerking met woonzorgcentra en de goede gegevensuitwisseling kunnen werkelijk het verschil betekenen tussen leven en dood. De lokale politie Zennevallei en WZC Sint-Augustinus hopen alvast dat deze werkwijze ook wordt gesmaakt door de andere woonzorgcentra en hopen snel het systeem verder uit te rollen. De aanwezige WZC waren in ieder geval enthousiast over het voorstel en zullen dit meenemen naar hun praktijk.

 
Reacties staat uit voor Vermist? Samenwerking woonzorgcentra en lokale politie

Geplaatst door op februari 7, 2017 in actualiteit, Sint-Pieters-Leeuw

 

Reacties zijn gesloten.

 
%d bloggers liken dit: