2016-09-21-medaille-carnegie-hero-fund_04SINT-PIETERS-LEEUW: – Op de politieraad van politiezone Zennevallei in het gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw werd woensdagavond
Inspecteur Jan Cornelis gehuldigd voor zijn heldendaad waarbij hij het leven van een meisje, dat in het kanaal gesprongen was, redde. Hij ontving er de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund.

Op 30 juni 2015 werden inspecteur Jan Cornelis en zijn collega door de politiecentrale in Leuven opgeroepen omdat er een psychiatrische patiënt met zelfmoordneigingen op weg was naar het kanaal in Ruisbroek. Toen de inspecteurs arriveerden op het jaagpad zag inspecteur Jan Cornelis nog net het hoofd van de vrouw in het water. Hij aarzelde niet, sprong in het water en slaagde erin de vouw te overtuigen om met hem naar de oever te zwemmen.

Woensdagavond ontving hij van de politiezone Zennevallei een oorkonde en kunstwerk uit erkentelijkheid en tevens de bronzen medaille van het Carnegie Hero Fund dat uitgereikt wordt aan mensen  die hun leven aan een ernstig en dreigend gevaar hebben blootgesteld, met het doel een evenmens te redden.

De politiezone heeft ervoor geopteerd om uitzonderlijke daden bij het uitvoeren van de opdracht te willen erkennen en te belonen in de schoot van de politieraad. Naast onze uitgesproken appreciatie willen we onze waardering fysiek maken in de vorm van dit beeldje. Het beeldje heeft als titel ‘bergen verzetten’. Het illustreert hoe één persoon, één medewerker van de politiezone, uitzonderlijke prestaties kan verrichten. Het redden van een mensenleven is er zo één. Het mag wel duidelijk zijn dat zonder tussenkomst van onze collega, het meisje vermoedelijk verdronken zou zijn.” aldus korpschef Mark Crispel.

Mooi was de reactie die Jan Cornelis daags na het gebeuren gaf op 01/07/2015 (klik hier).
Jan Cornelis: “Relativeren. En eren wie ere toekomt.
Mijn collega en ik deden gewoon ons werk. Goede afspraken. Goede keuzes. En veel chance qua timing.
Best denken we met z’n allen eens wat verder. Hoe komt het dat ze was weggelopen (en nog zal weglopen)? Hoe komt het dat ze niet gered wou worden (en nog pogingen zal doen)? De echte helden in dit verhaal hebben mijn collega en ik ook ontmoet. Zij vingen het meisje op voor opnieuw urenlange (of wellicht jarenlange) therapie. Bedankt voor de felicitaties, maar doe liever jullie hoedje af voor alle begeleiders, verpleegkundigen en dokters in de psychiatrische (jeugd)zorg. Elke dag verrichten zij heldenwerk met deze slachtoffers, ook al zijn ze soms dader. Pedofilie, drugs, drank en alle andere kwalen des tijds zijn vaak oorzaak of gevolg. Draag jullie steentje bij.
Praat erover. Op school, thuis in de fauteuil of in het parlement. Volg een opleiding en ga eens op kamp met die maskes en kette. Geen tijd? Stort. Genoeg vzw’s die ne cent kunnen gebruiken.
En oordeel in het vervolg niet te snel. Soms loopt het niet goed af, soms wel. ”


Meer info over het Carnegie Hero Fund: www.carnegieherofundbelgie.be

Inspecteur Dieter Mettens kreeg een oorkonde van de Politiezone Zennevallei.
Inspecteur Dieter Mettens was dit jaar op patrouille aan het station van Halle toen enkele wielertoeristen hen kwamen roepen dat een man on de overzijde wilde over de reling springen. De twee inspecteurs snelden toe en riepen de man toe dat hij weer naar de oever moest zwemen. Maar de drenkeling ging kopje onder. Mettens sprong hem achterna en wist hem naar de kade te brengen.
Ook voor hem heeft de politiezone ondertussen een medaille aangevraagd bij het Carnegie Hero Fund.


Wie met vragen zit over zelfdoding, kan telefonisch terecht bij Tele-Onthaal en de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: