SINT-PIETERS-LEEUW: – Maart is de internationale maand van de strijd tegen dikkedarmkanker. Deze ziekte komt vaak voor en is gevaarlijk, maar het is geen doodvonnis. Als we het tijdig opsporen, kunnen we er iets aan doen.

Dikkedarmkanker? De pot op! Is de slogan waarmee Sint-Pieters-Leeuw samen met Logo Zenneland het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker onder de aandacht wil brengen.
2016-03-01-strijd tegen dikkedarmkanker
Dikkedarmkanker staat in in het lijstje van de zeven kankers die in Vlaanderen het vaakst worden vastgesteld. Het is de tweede meest voorkomende kanker bij vrouwen en de derde bij mannen. In totaal krijgen zo’n 5000 Vlamingen deze diagnose te horen. Voor maar liefst 1750 onder hen komt alle hulp te laat. Nochtans kunnen bij een vroegtijdige opsporing 400 van deze sterfgevallen voorkomen worden.
In maart 2016 benadrukken we het belang van dit bevolkingsonderzoek met verschillende acties.

Wat is het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker?
Het bevolkingsonderzoek is een snelle, eenvoudige en gratis stoelgangtest die je best om de twee jaar herhaalt. Deze test vergroot een vroege opsporing van dikkedarmkanker en dus ook de kans op genezing.
2016-03-01-banner-depotop
Waarom?
Dikkedarmkanker en voorstadia ervan (bv. poliepen) moeten zo vroeg mogelijk opgespoord worden zodat je de kans op genezing vergroot.

Voor wie? Alle 56- tot en met 74-jarigen zonder voorgeschiedenis met deze ziekte.

Hoe deelnemen? Met de post krijg je een stoelgangtest om thuis een staal van je stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang opgespoord. Dit alles is gratis.

Resultaat. Het resultaat van het onderzoek wordt per post naar jou en je (huis)arts gestuurd. Als een afwijkende hoeveelheid bloed in het staal is vastgesteld, is meer dikkedarmonderzoek (coloscopie) nodig.

Persoonlijke vragen? Contacteer je huisarts.

Vragen over het bevolkingsonderzoek?
Surf naar http://www.bevolkingsonderzoek.be of stuur een email naar kanker@bevolkingsonderzoek.be.
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur. Gemeentelijke dienst Volksgezondheid: ingrid.baroen@sint-pieters-leeuw.be.
Meer info over de campagne “Dikkedarmkanker? De pot op!” op www.logozenneland.be/depotop.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: