2016-01-03-kalender-basiliek
Erwin Alsteens en Johan Vencken met de kalender in de basiliek. (© Ronald De Neve)

HALLE/ZENNEVALLEI: – Sinds haar heropening in mei 2015 trekt de Sint-Martinusbasiliek opnieuw duizenden bezoekers. De groepsbezoeken stegen met 40% maar ook de pelgrims vonden opnieuw de weg naar het heiligdom van de zwarte Madonna van Halle. Ook de Hallenaren, Leeuwenaren en Beerselaars ontdekten sinds de heropening ook de basiliek.
De restauratie haalde letterlijk de prachtige sculpturen van onder het stof waardoor een bezoek aan de basiliek telkens een ‘nieuwe’ ontdekking of verrassing oplevert. Deze verborgen pracht van de basiliek onder de aandacht brengen is de aanzet tot de nieuwe fotokalender die vzw Basiliekpromotie Halle realiseerde in samenwerking met fotograaf Erwin Alsteens.

De basiliek van Halle is een droom om te fotograferen, zeker nu ze zo prachtig gerestaureerd . De veelheid aan details in de sculpturen, smeedkunst en schilderingen die nu komt bovendrijven is zo rijk dat je meerdere bezoeken nodig hebt om het allemaal gezien te hebben,” vertelt Erwin Alsteens. “Met mijn foto’s wil ik de basiliek fotografisch tot leven brengen aan de hand van die kleine details waar je bij een gewoon bezoek meer dan waarschijnlijk voorloopt. Net zoals Johan ontdek ik tijdens de fotoshoots ook dingen die voordien nooit gezien had. Ik kijk als fotograaf zo al anders naar de dingen, maar nu ik met een fotografische blik naar de basiliek kijk zie ik nóg meer details dan vroeger en het is die blik die we met deze kalender willen bieden”, verklaart Erwin.

Muurkalender & bureaukalender
Sinds vorige zomer is Erwin gestart met het maken van de foto’s. Bedoeling was de basiliek in beeld te brengen gedurende een volledig jaar en zo ook een beeld te geven van hoe de basiliek, als monument en bedevaartsoord, vandaag leeft in de Halse gemeenschap. Ook het mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Halle werd bij haar terugkeer in de basiliek uitvoerig gefotografeerd alvorens ze opnieuw op haar troon werd geplaatst. Dat leverde ook unieke beelden op. De foto’s zullen worden ingezet voor de internationale promotie van de basiliek.

vzw Basiliekpromotie Halle bracht nu al een kalender uit met een eerste selectie van Erwin’s foto’s. De kalender bestaat als muurkalender (A3) en als bureaukalender (A5) en is te koop in het winkeltje van de basiliek, bij Averechts in de Cardijnstraat en in het Toerismekantoor. De oplage is beperkt! Ze worden verkocht aan € 10,00 voor een A3-kalender en € 5,00 voor een bureaukalender. De opbrengst gaat naar de promotie van de basiliek.

Written by nieuwssite

Onafhankelijke nieuwssite met nieuws uit Sint-Pieters-Leeuw en zijn deelgemeenten.

%d bloggers liken dit: