SINT-PIETERS-LEEUW: – De boomgaard in het Colomapark is op bevel van de burgemeester door de politie afgesloten nadat er voor de tweede keer in twee maanden tijd een mortiergranaat uit de Eerste Wereldoorlog werd ontdekt door een schattenjager. Men wil geen risico nemen moesten er zich op het terrein nog andere springtuigen bevinden.
2015-11-07-boomgaard-Colomapark-afgesloten_01
2015-11-07-boomgaard-Colomapark-afgesloten_02Politie en de burgemeester besloten gisteren  om extra maatregelen te nemen. Dit keer stak de granaat amper centimeters onder de grond en dat op een terrein dat wel eens gebruikt wordt voor activiteiten, zoals de Trekpaardendag enkele weken geleden.

Korpschef Mark Crispel. “De grootte van dat terrein is de plaats waar we twee mortieren hebben gevonden. Eén op 9 september, en eentje gisteren. Als er sprake was geweest van één obus, dan hadden we nog over toeval kunnen spreken. Maar na de vondst van het tweede springtuig is meer onderzoek noodzakelijk want die mortieren kunnen nog exploderen, dus ze zijn wel gevaarlijk. Het zijn toxische mortieren. Ze dateren volgens Dovo van de eerste wereldoorlog, je moet daar dus toch wel afblijven.

Er werd contact opgenomen met de provinciale commandant van Defensie om na te gaan hoe er kan worden nagegaan of er nog ander explosief materiaal onder de grond steekt.
Concreet vragen wij aan Defensie om te komen sweepen met een metaaldetector, en alle oorlogstuig weg te nemen.” zegt de korpschef.

%d bloggers liken dit: