SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag brak naar jaarlijkse gewoonte de hoogdag aan voor het brouwen van de unieke ambachtelijke kriekenlambiek in Brouwerij Belle-Vue aan de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. Voor dag en dauw arriveerden tonnen primeurkrieken uit Tienen. Zij worden door de Belle-Vue meesterbrouwer meteen in de vaten met Lambiek ‘gestort’. Na zes maanden rijpen wordt de Kriek Belle-Vue gebotteld.
2015-07-16-nieuwe-krieken_belle-vue_02 2015-07-16-nieuwe-krieken_belle-vue_01
Zoals elk jaar is het schudden of oogsten van de krieken in Tienen een spel met de natuur. Dit jaar werden de krieken een weekje later geoogst dan verleden jaar omwille van de weersomstandigheden.

Om de perfecte kwaliteit van de twee variaties Gorsem en Kelleris krieken te verzekeren, is er in de periode die aan de oogst voorafgaat nood aan veel zon, gevolgd door een weldadige regenbui. Onlangs was het zover en dan moeten we snel handelen om ons kriekbier in de beste omstandigheden te kunnen brouwen,” aldus Olivier Declercq, plant manager van de Belle-Vue brouwerij.
2015-07-16-nieuwe-krieken_belle-vue_03 2015-07-16-nieuwe-krieken_belle-vue_06
Daar heeft de brouwmeester van Belle-Vue verschillende jaargangen Lambiek, een bier van spontane gisting, versneden of gemengd om zo de ideale samenstelling te bekomen. De krieken worden dan in de vaten Lambiek gestort waarin ze de komende 6 maanden zullen rijpen. De krieken worden in hun geheel en met pit toegevoegd, zodat ze hun aroma maximaal behouden. Voor de unieke Kriek Belle-Vue met zijn prachtige robijnrode kleur en fruitige zurige smaak worden maar liefst 80 kilogram krieken toegevoegd per 600 liter Lambiek.

De kunst van het versnijden en storten is al meer dan 100 jaar oud. Philemon Vanden Stock begon in 1913 verschillende jaargangen Lambiek zorgvuldig te mengen tot een unieke smaak verkregen werd. Deze methode is tot op vandaag de basis voor onze overheerlijke fris-zure kriekenlambiek,” zegt brouwmeester Fouad Krouchi.

%d bloggers liken dit: