SINT-PIETERS-LEEUW: – Het Centrum voor Politiestudies organiseert in samenwerking met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw op maandag 29 juni 2015 een studienamiddag “Politie en inlichtingenactiviteiten tijdens de Groote Oorlog: parallellen naar het heden” in het Coloma Kasteel.
2015-06-19-persmoment-studienamiddag_Politiestudies_Groote Oorlog-01
De Eerste Wereldoorlog, ook de Groote Oorlog genoemd, begon op 28 juli 1914 en eindigde op 11 november 1918. Het zal ons allen niet ontgaan zijn dat deze oorlog die vooral woedde in Europa de afgelopen maanden opnieuw in gedachten werden gebracht door tal van herinneringsactiviteiten. Deze Oorlog verdient ook om herinnerd te worden omdat nationalistische en militaristische groepen de oorlog mee hebben aangewakkerd. Een fenomeen dat heden ten dage meer dan ooit actueel is.

Het Centre for Policing and Security en het Belgian Intelligence Studies Centre wilden deze gebeurtenis niet voorbij laten gaan en organiseren daarom een studienamiddag in het Kasteelpark van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Het doel van deze studienamiddag is om een aantal mensen die met een passionele blik kijken naar de gebeurtenissen die zich afspeelden tijdens de Groote Oorlog en anderen die deze historische gebeurtenis met een meer wetenschappelijk blik bekijken, samen te brengen. We willen niet alleen puur wetenschappelijk de zaken bekijken maar ook de amateurhistoricus, de passionele verzamelaar bij elkaar brengen. Uiteindelijk beogen we vooral dat de feiten van deze gebeurtenis die, honderd jaar later soms wel eens als ‘nice to know’ worden beschouwd ons doen inzien dat ze in deze moderne tijd meer dan ooit ‘need to know’ zijn.

Mark Crispel, Korpschef Politiezone Sint-Pieters-Leeuw en Vicevoorzitter CPS: “Deze studienamiddag is een samenwerking tussen CPS, BISC, de Gemeente Sint-Pieters-Leeuw en het Museum van de Geïntegreerde Politie. Het Museum zal voor deze gelegenheid een aantal objecten uit deze tijd tentoonstellen. Kelly Verbist, adviseur van de politiezone Halle, zal bovendien enkele passages voorlezen uit politiepv’s (1916-1920) van de gemeentepolitie te Ukkel. De studienamiddag wordt afgesloten met een eerbetoon aan de generatie van de Groote Oorlog met Schotse doedelzakmuziek verzorgd door een inspecteur van de politie van Sint-Pieters-Leeuw waarna een veldkeuken, anno 1916, ter plaatse soldatensoep- faro-lambiek serveert.”
2015-06-19-persmoment-studienamiddag_Politiestudies_Groote Oorlog-02
Het volledige programma + inschrijven: www.politiestudies.be/vrij.cfm?Id=266

%d bloggers liken dit: