REGIO: – Op donderdag 12 maart 2015 is het Wereldnierdag. Die dag kunnen mensen in het Sint-Maria ziekenhuis van Halle een gratis test laten uitvoeren in de inkomhal van het ziekenhuis om hun risico op nierfalen na te gaan.

2015-03-12-affiche-wereldnierdagOp donderdag 12 maart 2015 wordt “World Kidney Day – Wereldnierdag” georganiseerd, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van gezonde nieren. Het thema van WKD 2015 is ‘Kidney Health For All’. Met de nadruk op preventie. Daarom organiseert het ziekenhuis van Halle een gratis niertest waarbij aan de hand van een vragenlijst en een bloeddrukmeting het risico op nierfalen wordt ingeschat. Daarnaast willen we de mensen tijdens het infomoment “Bescherm je nieren” zo gericht mogelijk informeren over de
nierwerking en het belang van voeding.

Een chronische nierziekte is immers een sluipend gevaar. “Zelfs in een vergevorderd stadium hebben patiënten meestal slechts vage lichamelijke klachten. Een niet-behandelde nieraandoening kan op termijn echter voor ernstige medische complicaties zorgen”, waarschuwt Dr. Tine Keersmaekers, nierspecialist verbonden aan het Ziekenhuis Sint-Maria in Halle. Risicogroepen voor chronisch nierlijden zijn diabetici, mensen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie), met hart- en vaatziekten, met nierstenen of met blaas- en prostaatproblemen. Ook wie ouder is dan 60 jaar loopt meer kans om nierproblemen te ontwikkelen.

ACTIE 1: Sint-Maria Halle – Test Gratis je Nierwerking
In het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle (Ziekenhuislaan 100 – 1500 Halle – http://www.sintmaria.be) kan je op donderdag 12 maart doorlopend van 14u tot 17u gratis laten nakijken of je een risico loopt op het ontwikkelen van nierproblemen. Een team van verpleegkundigen zal in de inkomhal van het ziekenhuis klaar staan om, bij wie dat wenst, de bloeddruk te controleren en een vragenlijstje te overlopen. Wie risicofactoren vertoont, wordt met een verwijsbrief doorverwezen naar zijn huisarts voor een urine- en bloedanalyse.
Info: dr. Tine Keersmaekers, nierspecialist RZ Sint-Maria

via T.Keersmaekers@sintmaria.be of via 02 363 64 55 (Contactgegevens niet publiceerbaar)

ACTIE 2: Sint-Maria Halle, Artsenkring Halle e.o., LMN Pajottenland – Infomoment “Bescherm je nieren”
Aansluitend bij de niertest zal er op donderdag 12 maart van 16u tot 17u een Infomoment “Bescherm je nieren” georganiseerd worden in het ziekenhuis van Halle.
Tijdens dit infomoment zullen nefrologe Tine Keersmaekers en diëtiste Sandra Renders een presentatie geven over de symptomen van nierinsufficiëntie, over medicatie die je vrij mag gebruiken bij nier- of blaasproblemen, over wat je beter wel / niet eet als patiënt en wat de mogelijkheden zijn bij een volledige nierblokkage, etc.. Aansluitend zal een nierpatiënt getuigen.
Info: Artsenkring Halle en Omgeving – Kim Vaes via zorgtrajecten@artsenkring.be of 0474 20 58 40.

%d bloggers liken dit: