agentschap-wegen-en-verkeerVLAANDEREN: – De winter is in zicht. Het ziet ernaar uit dat de strooidiensten binnenkort een eerste keer zullen moeten uitrijden. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft zijn winterplan 2013-2014 klaar. Dat plan geeft een overzicht van alle maatregelen die deze winter van kracht zijn om de  gewest- en autosnelwegen berijdbaar en veilig te houden.
Net als de afgelopen winters zal bij extreme winterse omstandigheden het Winteractieprotocol worden geactiveerd. Daarnaast werden er meer strooiwagens uitgerust met een systeem voor automatisch strooien, wordt er gestart met de bouw van een nieuwe zoutloods en waren de testen met het sproeien van pekel op fietspaden positief.

Meer strooiwagens uitgerust met systeem voor automatisch strooien
Om efficiënt en zuinig om te springen met de zoutvoorraad werkt het Agentschap Wegen en Verkeer al enkele jaren met het systeem van automatisch strooien. Deze winter zijn er 225 strooiers uitgerust met dit systeem, dat zijn er 45 meer dan vorige winter. Daar bovenop zijn er nog 28 nieuwe strooiers besteld. Bij de strooiwagens die gebruik maken van dit systeem wordt niet enkel de chauffeur begeleid door een gps-systeem, maar wordt ook de hoeveelheid zout en de strooibreedte aangepast aan de configuratie van de weg doordat de strooitrajecten op voorhand werden ingelezen. Op die manier wordt er efficiënt en milieubewust gestrooid.

strooidiensten-autostrade_blokstrooien
blokstrooien op autosnelweg door 5 strooiwagens

Prioritaire strooiplan en blokstrooien
Het prioritaire strooiplan werd ook dit jaar geactualiseerd om bij extreme winterse omstandigheden eerst de belangrijkste wegen vrij te kunnen maken en om het beschikbare materieel beter in te zetten. Om dit te realiseren kunnen de beschikbare ruim- en strooimiddelen op crisismomenten herverdeeld worden binnen de districten van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ook de gewone strooitrajecten werden herbekeken en geoptimaliseerd. Deze winter rijden de strooiwagens van het Agentschap Wegen en Verkeer daarom op 320, i.p.v. 317, strooitrajecten verspreid over de Vlaamse gewest- en autosnelwegen.
Net als vorig jaar kan het blokstrooien bij extreme omstandigheden worden toegepast. Dit is een samenwerking tussen de strooidiensten van het Agentschap Wegen en Verkeer en de federale Wegpolitie. De federale Wegpolitie houdt het verkeer op de autosnelweg tijdelijk tegen om de weg vrij te maken zodat de strooiwagens sneeuw kunnen ruimen en kunnen strooien.

Het weer voor de volgende dagen in Sint-Pieters-Leeuw –> KLIK HIER

%d bloggers liken dit: