SINT-PIETERS-LEEUW / REGIO: – De Vlaams-Brabantse burgemeesters Luc Deconinck (Sint-Pieters-Leeuw), Willy Segers (Dilbeek), Theo Francken (Lubbeek) en Dominick Vansevenant (Keerbergen) sluiten zich aan bij het verzet tegen de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG). Ze vallen ten persoonlijke titel de beroepen bij die enkele Vlaams-Brabantse gemeenten indienden bij het Grondwettelijk Hof. Gisteren erkende ook de Vlaamse regering dat er problemen zijn rond de BHG.

Luc-DECONINCK_burgemeester_Sint-Pieters-LeeuwWij willen vooral de gemeenten steunen die het lef hebben om naar de hoogste rechtbank van het land te trekken om de BHG te laten vernietigen. Die actie wordt gesteund door Vlaams-Brabantse afdelingen van zowat alle partijen: CD&V, Open vld, sp.a en N-VA. Om te tonen dat ze er niet alleen voor staan, sluiten wij ons als burgemeesters bij de actie aan’, zegt initiatiefnemer Luc Deconinck,van Sint-Pieters-Leeuw.

Eerder diende de N-VA in Vlaams-Brabantse gemeenten een motie in waarin de gemeente verklaart niet te zullen deelnemen aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. Verschillende CD&V- en Open vld-afdelingen steunden die motie. ‘Niet omdat ze tegen samenwerking met Brussel zijn. Wel omdat ze niet verplicht deel willen uitmaken van die BHG. Want net dat verplicht lidmaatschap is voor Franstalige politici de aanleiding om de BHG te beschouwen als een vehikel voor de uitbreiding van Brussel. Zo werd heel de BHG-constructie vergiftigd. Samenwerken met Brussel is nog altijd iets anders dan er deel van uitmaken,’ stelt Dilbeeks burgervader Willy Segers.

Gisteren erkende de Vlaamse regering uitdrukkelijk het probleem van het verplicht lidmaatschap van de Vlaams-Brabantse gemeenten bij de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. In het Vlaams parlement legde minister Bourgeois uit dat de Vlaamse regering geen samenwerkingsakkoord zal sluiten over de BHG zolang het Grondwettelijk Hof zich niet heeft uitgesproken over de beroepen die werden ingediend. Theo Francken: ‘Volgens sommige parlementsleden zoals Eric Van Rompuy was er geen enkel probleem met die BHG en het verplicht lidmaatschap van de gemeenten. We zijn zeer tevreden dat de Vlaamse regering nu duidelijk maakt dat er zich wel degelijk problemen stellen.’

In Overijse, Landen en Steenokkerzeel gingen de lokale CD&V, Open vld, sp.a en N-VA zelfs nog verder en trok men naar het Grondwettelijk Hof. ‘Bij die beroepen sluiten wij ons nu aan en komen we tussen met een eigen verzoekschrift. Dit is een actie van verschillende lokale partijafdelingen ten voordele van het Vlaams karakter van onze streek. Zoiets moeten we steunen, over partijgrenzen heen,’ besluit de Keerbergse burgemeester Dominick Vansevenant.

%d