VLAANDEREN: – De Vlaamse ministers Hilde Crevits en Geert Bourgeois hebben een beslissing genomen over de criteria voor de plaatsing van toeristische borden langs de autowegen. 23 steden en 14 toeristische regio’s krijgen een nieuw bord. Nu volgt het ontwerp en de aanbesteding van de toeristische borden. De kostprijs wordt op ruim 566.000 euro geraamd en wordt door de twee ministeries gedeeld.

Iedereen kent ze wel: de achthoekige bruine toeristische borden langs de autowegen die toeristische locaties weergeven. De borden dateren van de jaren ’80 en zijn aan vervanging toe. Het Agentschap Wegen en Verkeer van minister Crevits staat in voor het bestek, de plaatsing en de technische omschrijving van de borden. Het Agentschap Toerisme Vlaanderen van minister Bourgeois zorgt mee voor de inhoudelijke invulling.

Beide ministers zijn akkoord over de definitieve criteria. Steden die vandaag over een bord beschikken, behouden hun bord. 7 steden worden aan de lijst van steden toegevoegd en daarnaast worden de 14 toeristische regio’s aangeduid.

Toerisme Vlaanderen heeft een aantal toeristische criteria vooropgesteld : over minimum 2 toeristische attracties beschikken, minimum 55.000 overnachtingen realiseren, minimum 15 beschermde landschappen, archeologische zones, dorps- en stadsgezichten hebben, minimum 90 beschermde monumenten hebben, over minimum 9 verblijfsinstellingen beschikken, tenminste 30 procent buitenlandse overnachtingen realiseren, een overnachtingcapaciteit van ten minste 400 slaapeenheden en een ratio van minder dan 155 inwoners per horecazaak.

23 steden en 14 toeristische regio’s
De 16 steden die over een toeristisch bord beschikten krijgen een nieuw bord. Het gaat om Aalst, Antwerpen, Brugge, Diest, Diksmuide, Gent, Hasselt, Herentals, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Nieuwpoort en Oostende. Volgens de uitgewerkte criteria worden nog 7 extra steden aangeduid: Brussel, Genk, Roeselare, Sint-Niklaas.

Ook de door de Toerisme Vlaanderen aangeduide toeristische regio’s krijgen alle 14 een nieuw bord. Het gaat om de regio’s Brugse Ommeland, Groene Gordel, Hageland, Haspengouw, Kempen, Kust, Leiestreek, Maasland, Meetjesland, Scheldeland, Vlaamse Ardennen, Voerstreek, Waasland en Westhoek.

Er worden enkele subregio’s aangeduid zoals Pajottenland en Druivenstreek in de regio Groene Gordel. De twee monumenten Alden Biesen en Breendonk behouden hun bord.

Nu er een akkoord is over de criteria, wordt er werk gemaakt van het ontwerp, de productie en de plaatsing van de nieuwe toeristische borden langs de autosnelwegen. De opdracht moet nog worden toegewezen. Eenmaal alles klaar, worden de oude borden weggehaald. De geraamde kostprijs voor het project ligt op ruim 566.000 euro. Toerisme Vlaanderen en het Agenschap Wegen en Verkeer delen de kosten.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Nu de criteria voor de plaatsing van nieuwe toeristische borden op de autosnelwegen vast liggen, kunnen we de opdracht geven om een nieuw ontwerp te maken. De borden langs de autosnelwegen zijn belangrijk om de troeven van Vlaanderen op de kaart te zetten.”

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois: “De huidige bruine borden zijn een verouderd concept uit de jaren 80 en zijn tevens tot op de draad versleten. Iedereen was het er over eens dat ze aan vervanging toe zijn. Onze uiteindelijke beslissing komt maximaal tegemoet aan de lokale en regionale identiteit en het Vlaams toeristisch beleid. Alle toeristische regio’s en alle steden die al een bord hadden of die voldoen aan de uitgewerkte criteria krijgen een nieuw bord. Nu de knoop doorgehakt is, zullen we de lokale besturen betrekken in het ontwerp en ik hoop dat de nieuwe toeristische borden snel kunnen worden geplaatst.”

%d bloggers liken dit: