RUISBROEK: – Feest van Jan Ruusbroec op zondag 4 december 2011 in de kerk.

Tegelijk loopt er een unieke fototentoonstelling in de kerk onder de noemer “sporen van devotie”.
Verder is er de traditionele receptie na de eucharistievering.

Tentoonstelling: Voetsporen van devotie in Ruisbroek

Van 2 december 2011 tot en met 5 januari 2012 staat de provinciale fototentoonstelling ‘Voetsporen van devotie’ over processies in Vlaams-Brabant in de kerk van Ruisbroek .

Processies lijken aan het begin van de eenentwintigste eeuw te behoren tot een ver katholiek verleden. Straatnamen als Processiestraat of Processieweg roepen beelden op van bloemblaadjes, prevelende pastoors en weerbarstige engeltjes die niet in de rij willen lopen. De voorbije eeuwen waren die optochten alomtegenwoordig in het katholieke leven.
Hun verhaal is echter niet afgerond. Alleen al in de provincie Vlaams-Brabant benaderde het aantal jaarlijkse processies in 2008 de kaap van de honderd.
De provincie Vlaams-Brabant brengt dit bijzonder stukje erfgoed onder de aandacht van het grote publiek via de publicatie ‘Voetsporen van devotie’ en de gelijknamige tentoonstelling

De publicatie ‘Voetsporen van devotie. Processies in Vlaams-Brabant’ bundelt de resultaten van het studieproject ‘Processies in Vlaams-Brabant, van 1750 tot heden’. Het werd door KADOC-KU Leuven op vraag van de provincie uitgevoerd in het kader van het onderzoeksprogramma ‘Accenten uit de geschiedenis van Vlaams-Brabant’. Op die manier wordt ook dit belangrijk aspect uit onze rijke geschiedenis toegankelijk voor een ruimer publiek“, zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.

De fototentoonstelling ‘Voetsporen van devotie’ toont de mooiste foto’s in zwart-wit van Vlaams-Brabantse processies. Fotograaf Jan Locus, oud-student van de Halse kunstacademie, presenteert zijn eigen kijk op de huidige Vlaams-Brabantse processies. Hij geeft niet louter een documentaire kijk op dit immateriële erfgoed. Zijn foto’s getuigen van een persoonlijke blik vanop de zijlijn.

Praktische gegevens:
De gratis tentoonstelling is van 2 december tot en met 5 januari te bezichtigen in de Jan Ruusbroec-kerk, Kerkplein in Ruisbroek.
Openingsuren:
zondag 4 december vanaf 9u30 tot 11u (vernissage)
zaterdag 10 december vanaf 16u30 tot 18u
zondag 11 december vanaf 9u30 tot 11u
zaterdag 17 december vanaf 16u30 tot 18u
zondag 18 december vanaf 9u30 tot 11u
zaterdag 24 decmber vanaf 9u30 tot 11u
zondag 25 december vanaf 9u30 tot 11u
zaterdag 31 januari vanaf 16u30tot 18u
zondag 1 januari vanaf 9u30 tot 11u (finissage)

%d bloggers liken dit: